Кошлуков връща наградата „Св. Влас“, дарява парите от нея на БНТ

Това става ясно от негов пост във Фейсбук. Поводът за поста е най-новото издание на наградите, на което Марков и Радева не получиха награди.
Носител на голямата награда за тв журналистика „Св. Влас“ стана Мария Цънцарова от Би Ти Ви. Специална награда получи Марина Цекова от Нова тв. С приз бе отличена и Светлана Ганчева от БНТ 2 – Варна, като наградата й се дава за отразяването на войната в Украйна. Същевременно Александър Марков от БНТ бе този, който съобщи за първи път за войната, а репортажите му бяха излъчени от десетки телевизии в чужбина.

Ето какво написа Кошлуков във фейсбук по повод наградите:

„Сашо Марков беше първият български журналист, който отрази началото на руската атака в Украйна. България разбра от БНТ, че е започнала война. Репортажите му, в екип с Владимир Богдански и Робърт Вецов, бяха излъчени над 540 пъти от 75 европейски и световни медии. Той не получи награда „Св. Влас“. Аделина Радева, с подкрепата на колегите от новините и публицистиката, проведе единствения телевизионен диспут между кандидатите за президент в България. Около един милион зрители го гледаха в ефир и близо 500 000 в интернет. Тя не получи награда също. Загубата не е тяхна, а на журито. Жалко и срамно е това, което те демонстрират. И тъй като съм първият носител на голямата награда „Св. Влас“, искам да кажа, че я връщам. А парите, които получих с наградата,15 000 лв, ще подаря на БНТ. И ще наградим с тях истинските журналисти. Защото наградата я получих за компетентността на моите предавания тогава, както и за обективност в изострена медийна ситуация, по думите на журито. И трябва да съм компетентен и обективен и днес.“
Наградите се определят от 5-членно жури с председател проф. Ивайло Знеполски. В него влиза и Иван Гарелов, който е председател на сдружението, което връчва наградите.
Малко по-късно, в коментар за „24 часа“, Иван Гарелов коментира решението на Кошлуков като „пиар ход“. Той допълни, че генералният директор на БНТ вероятно използва въпросните 15 000 лева като част от „кампанията му за преизбиране начело на БНТ“.
- реклама -