Снимката е илюстративна
Летището във Франкфурт на Майн

На косъм! Пет пълни самолета се разминаха от най-ужасния сценарий на летището в Лос Анджелис

Ужасна катастрофа с пет пълни самолета избегната на летището в Сан Франциско

Най-голямата катастрофа на съвременна авиация с участието на 5 пълни пътнически самолета бе избегната буквално в последни момент на летището в Сан Франциско благодарение на диспечерите, съобщи канадската телевизия Си би ес.

Инцидентът станал през нощна на 7 юли. При захода за кацане излетелият от Торонто пътнически самолет на компанията „Еър Канада“ погрешно се насочил към пистата не за кацане, а за рулиране. В момента обаче там се намирали още 4 лайнера с пътници.

„Пилотът погрешка се бе насочил към пистата за рулиране, която е успоредна на пистата за кацане“, гласи съобщение на авиационните власти на САЩ. За щастие диспечерите засекли грешката и успели да спрат пилота, който бе започнал приземяване. В крайна сметка канадският самолет се приземил благополучно при втория опит. Няма пострадали при инцидента.

„Ако това е истина, то случилото си би било много близко до най-голямата авиокатастрофа в историята“, твърди бившия пилот на компанията „Юнайтед еърлайнс“ Рос Аймър. „Ако можете да си представите сблъсък на „Еърбъс“ с четири напълно заредени самолети с пътници на борда, ще можете да предположите колко ужасно всичко би приключило“, каза пилотът.

Въпреки благополучната развръзка, властите разследват инцидента.

Източник: РИА-Новости

- реклама -