Корупционен скандал разтърси австрийската управляваща коалиция

Върховната прокуратура на Австрия започна проверка на сведенията за тайно финансиране на управляващата в коалиция Австрийска партия на свободата (АПС) от чужбина в замяна на достъп до държавни договори. Това съобщи за в. „Курир” генералният секретар на министерството по въпросите на конституцията Кристиан Пилначек, пише БГНЕС.

Сведенията идват от видеозапис с лидера на партията и вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе. „В момента има само части от видеозаписа, засега е невъзможно да се прецени контекста”, каза Плиначек. По думите му предстои да се изясни дали това е бил просто разговор или има конкретни данни за нарушаване на закона. Прокуратурата ще поиска пълната версия на видеозаписа от германските издания „Шпигел” и „Зюддойче цайтунг”, които го публикуваха в петък. Второто издание не иска да дава оригинала.

По-рано Сметната палата на Австрия поиска от АПС да изясни заявленията на нейния лидер.

От записа става ясно, че през юли 2017 г. Щрахе и помощникът му Йоханис Гуденус са провели на остров Ибиса среща с жена, представена като богата рускиня. Тя изявила желание да направи голяма инвестиция в Австрия за закупуването на влиятелното издание „Кронен цайтунг”. Щрахе  предложил на жената тайна сделка и й обещал достъп до държавните договори в страната срещу помощ за парламентарните избори от октомври 2017 г. На този вот АПС се класира трета и влезе в коалиционно правителство с консервативната Австрийска народна партия (АНП) на премиера Себастиан Курц.

Той свика извънредна среща на ръководството на АНП в петък вечерта. Очаква се днес Курц да направи изявление по повод скандала. А опозицията поиска оставката на Щрахе и предсрочни парламентарни избори.

- реклама -