Короновирусът открадна карнавалния дух в Германия

Така празнуваха в Германия миналата година.

Carnival in Cologne on 11.11.2019

Любителите на карнавала в Германия празнуват с размах: купон до небето, лее се бира, а веселото настроение може да прогони лесно и най-мрачните мисли. По традиция участниците в карнавалите стоят близо един до друг, държат се под ръка и се поклащат в такта на карнавалните шлагери, прегръщат се и се целуват и танцуват в претъпканите кръчми и по улиците наоколо.

Тази година, обаче, всичко това ще липсва. Короновирусът открадна карнавалния дух заради задължителните мерки срещу разпространението на заразата, а така наречения „мек локдаун“ ще продължи поне до края на месеца.

По традиция карнавалният сезон в Германия започва на 11 ноември в 11:11 часа. На този ден по улиците на градовете край река Рейн Кьолн, Дюселдорф и Майнц е пълно с хора и там се стичат хиляди туристи, пише „Дойче веле“.

Заради коронавирусните мерки днес в Кьолн е в сила забрана за употреба на алкохол по улиците, а продажбата му е сериозно ограничена. Администрацията на града призовава хората да си останат по домовете и предупреждава да не празнуват дори вкъщи, а да ограничат контактите до членовете на семейството си.

В подкрепа на призива в Кьолн са се притекли стотици полицаи от други германски градове, които ще патрулират по улиците и ще дежурят по площадите, където по традиция се събират участниците в карнавала.

В Дюселдорф началото на карнавалния сезон ще бъде отбелязано символично, а откриването му ще бъде излъчвано по телевизията.

От ограничителните мерки пострада и традиционното шествие в деня на Св. Мартин, който също се отбелязва днес. В този ден децата обикалят с фенери улиците на градовете и пеят песни за светеца. Най-отпред има духов оркестър, предвождан от облечен в рицарски доспехи мъж в образа на Св. Мартин, който според легендата, споделил плаща си с бедните.

Тази година празникът може да се отбелязва единствено в двора на училищата и детските градини без присъствието на родители и при стриктно спазване на хигиенните изисквания. Даже рицарят Мартин трябва да носи маска.

Този празник се ползва с голяма популярност в Германия и за да не се отказват изцяло от него, евангелският съюз на тромбонистите призова всички, които свирят на медни духови инструменти да изпълнят тази вечер традиционни песни от балкона на жилижето си или от двора на къщата.

През ноември на най-висогия връх в Германия Цугшпице се открива ски сезонът. Тази година събитието беше планирано за 13 ноември, но заради локдауна това няма да се случи.

- реклама -