коронавирус вирус лаборатория произход животни Тренд, българи, доходи, спестявания, пандемия

Официално: Първи случаи на коронавирус в България!

Коронавирусът вече е и в България, след като са регистрирани първите два случая у нас. Това потвърдиха от Националния оперативен щаб на извънреден брифинг в полунощ. Заболелите са от Плевен и Габрово.

Двама пациенти – мъж и жена – са дали положителни проби на първите и вторите им направени тестове. Мъжът е на 27 години, жената е на 75 години. „Това не са достоверни данни и продължаваме с последващите изследвания и с установяването на контактни лица. Пробите вече пътуват към София“, заяви началникът на Военномедицинска академия генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Започнало е издирване на всички лица, с които двамата са контактували. За установяването им ще съдейства и МВР, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов. На контактните лица също ще бъдат направени тестове за коронавирус. Част от тях вече са изолирани, съобщи още генерал-майор Мутафчийски.

Двамата заболели са в добро състояние и са в болнични инфекциозни отделения в Плевен и Габрово. Заедно с медицинския персонал, контактните са около 20-23 души, обяви Мутафчийски. В тези отделения няма да бъдат допускани нови пациенти, нито ще бъдат изписвани такива, обяви главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той добави, че ако резултатите се окажат отрицателни, обявяването на положителните резултатите не е излишна мярка.

Различни резултати при различни тестове

Главният санитарен инспектор Тодор Кантарджиев добави, че вчера са изследвани 99 проби. На двамата пациенти при теста британско производство резултатът е положителен. При испанския тест обаче е отрицателен. Затова ще се приложи трети тест, какъвто ще се направи и на контактните лица. Кантарджиев изрази надежда, че рано сутринта ще е ясно дали диагнозата е доказана. Контактните с тях хора са не повече от 18 – 20 души. Мъжът има трима членове на семейството, а жената е самотно живееща.

Двамата пациенти не отговарят на профила – не са пътували в чужбина и не са били на рискови дестинации. Тепърва предстои да се изясни кой е нулевият пациент, допълни още Мутафчийски. Те ще останат да се лекуват в инфекциозните отделения и няма да бъдат транспортирани в София.

Над 3500 жертви на вируса по света

В глобален план коронавирусът вече е заразил над 100 000 души. Жертвите са над 3500. До днес България беше сред малкото държави в Европа без диагностициран случай. Най-силно засегната на континента е Италия. Данните там са за 233-ма починали при над 5000 заразени.

Премиерът Борисов свиква извънредна среща в МС на кризисния щаб.

- реклама -