Коронавирусът стигна до Индия и Филипините

Индия и Филипините съобщиха за първи случаи на зараза с новия коронавирус, предадоха световните агенции. В Индия е приет за лечение студент, завърнал се от Ухан. Той е поставен в изолация в болницата в Керала.

Във Филипините 38-годишна китайка, пристигнала от Ухан, също даде положителна проба за наличието на новия коронавирус и сега се намира в правителствена болница.

В Малайзия властите съобщиха, че не са разрешили на 14 пътници, пристигнали на 28 януари с полет от Ухан до Куала Лумпур, да влязат в страната. Решението е било взето съгласно разпоредбите на министерството на здравеопазването да не се излага на риск населението.

Преди няколко дни малайзийските власти са разпоредили и временно да спре издаването на входни визи за китайци, живеещи в китайската провинция Хубей. В Малайзия има 8 случая на заразата и те са все китайци, пристигнали от Ухан.

Западни страни продължават с плановете за евакуация на свои граждани, намиращи се в Ухан.

Париж предвижда да върне с два самолета най-малко 350 европейски граждани, от които 250 са французи. Берлин обяви, че в идните дни ще пристъпи към евакуацията на 90 германци, намиращи се в Ухан, предаде Франс прес.

Великобритания отложи планирания за днес полет за евакуация на своите граждани, защото не е получила необходимите разрешителни от китайските власти за неговото изпълнение. Планира се евакуираните британци от Ухан да бъдат докарани във база на британските кралски военновъздушни сили.

Днес руският премиер Михаил Мишустин подписа разпореждане за затваряне на границата на Русия в Далечния Изток, предаде ТАСС. Това е част от мерките, които властите взимат срещу проникването на вируса в страната.

- реклама -