Коронавирусът, футбол
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Коронавирусът отнема от футбола 4 милиарда евро

Кризата с коронавируса ще донесе 4 милиарда евро загуби на елитните европейски футболни клубове. При това дори и всички първенства и турнири да бъдат довършени. Според БиБиСи колосалната сума е била изчислена на среща между ръководните органи в европейския футбол и ръководителите на клубовете тази седмица.

Загубите за отборите могат да бъде още по-тежки, при положение че шампионатите и евротурнирите не бъдат завършени. Най-мрачната прогноза е за 7 милиарда евро загуба. Това обяснява и защо повечето страни са решени да рестартират своите първенства. Също така е важно това да се случи навреме, за да може да бъде проведен пълноценно и следващият футболен сезон, включително и 203 двубоя на разменено гостуване в квалификациите на Шампионската лига и Лига Европа.

Към момента първенствата на Франция, Холандия и Белгия вече са окончателно преустановени. Вчера обаче беше подновен сезонът в германската Бундеслига. Висшата лига, Серия А и Ла Лига планират да рестартират през юни. УЕФА иска да проведе оставащите мачове от Шампионската лига и Лига Европа през август.

Натоварването на календара през лятото със сигурност ще се отрази дългосрочно на целия футболен календар за следващите години, като всички замесени страни вече работят по разрешаването на този проблем.

Дори при подновяването и пълноценното завършване на всички първенства и турнири, клубовете ще регистрират сериозни загуби заради ограниченията, които налага пандемията. От Борусия Дортмунд са изчислили, че всеки мач пред празни трибуни носи 3 милиона евро по-малко. Във Висшата лига ще изгубят общо 1 милиард евро, ако остатъкът от сезона бъде доигран при закрити врати. Най-тежко ще пострадат големите клубове – Манчестър Юнайтед (155 мил. евро), Арсенал (135 мил. евро). За сравнение – приходите на Борнемут ще спаднат със 7 млн. евро.

- реклама -