Япония, коронавирусът, цъфтежа на вишните
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Коронавирусът отмени сезона на цъфтежа на вишните в Япония

Едно от най-популярните и красиви забавления в Япония – сезонът на цъфтежа на вишните – тази година няма да се състои. И то не защото вишните няма да цъфтят – дори напротив – те вече го правят. А защото големите веселби под цъфналите дървета са забранени. Причината е добре и позната и вече досадна – коронавирусът.

Ханами, всъщност както се казва сезонът, е изключително важен период за страната. И икономически, и културно. Традиционно това е периодът, в който семейства и приятели се събират заедно. И докато по-възрастните се радват да се видят, по-младите заливат социалните мрежи със снимки. Това, разбира се, важи и за милионите туристи, които идват през периода на цъфтеж.

Тази година обаче празненства няма да има. Нито ще дойдат туристи.

8.5 милиона туристи през 2019-а

„Сезонът на цъфтежа на вишните има огромен ефект върху икономиката“, обяснява Кацухиро Миамото от университета в Кансай пред БиБиСи. Периодът на цъфтежа всъщност продължава от март до май. Според неговите изчисления през 2019-а почти 8.5 милиона туристи са посетили страната за ханами. И те са оставили по различни начини около $6 млрд. Според него тази година сумата ще бъде максумум около $4 млрд.

„За японците това е време на радост. Ние използваме израза „портфейлът се изпразва“. Тоест хората харчат много сериозно. Ние сме емоциално свързани с цъфтежа и съзарцаването на цветчетата. Зад него има много културни и исторически фактори“, обяснява професор Сеиджиро Такешита от университета в Шизуока.

Япония, коронавирус, цъфтежа на вишните
През 2019-а на официалния прием, даден от премиера Шиндзо Абе, присъстваха 18 000 гости

Тази година обаче празненства няма да има. Няма да има големи семейни събирания, няма да има масови снимки. Из цялата страна се отлагат събития, за да бъде спрян коронавирусът. Миналата седмица губернаторът на Токио Юрико Коике призова хората да не правят традиционните партита. Но не пропусна да отбележи културната важност на ханами. „Все едно да отнемем прегръдките на италианците“, каза тя. Доста хитро сравнение, като се има предвид високата смърност от КОВИД-19 в Италия.

- реклама -