Висша лига, Висшата лига
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Шест случая на коронавирус във Висшата лига

Шест случая на заразени с коронавирус са регистрирани в клубовете от Висшата лига. Това са разкрили тестовете, проведени в неделя и понеделник.

От ръководството на Лигата обявиха, че са били извършени общо 748 теста в 19 клуба. Шест от пробите в три от клубовете са били положителни. Последният клуб е направил тестовете днес и утре ще са ясни резултатите. Клубовете са имали право да тестват до 40 души от персонала си. Някои не са използвали пълния брой.

Всички заразени са поставени под седемдневна карантина. От Висшата лига не уточниха дали става въпрос за футболисти, треньори или други служители. Освен това не бяха съобщени нито имена, нито отбори. Тестовете са извършени от частна компания и не отнемат от капацитета на Националната здравна служба (NHS).

За сравнение – при 36-те клуба от Първа и Втора Бундеслига имаше 10 положителни проби от 1742 теста.

От днес клубовете от Висшата лига подновиха групови тренировки. В момента са позволени заниманията единствено на малки групи от играчи. Освен това , а правилата за социална дистанция продължават да са в сила и контактът между футболистите е забранен. Максималното време за тренировка на футболист е 75 минути.

Клубовете се надяват след няколко седмици да могат да подновят пълноценни тренировки. Целта на Висшата лига е в рестарт на сезона в средата на юни. Първенството бе спряно на 13 март, а до края на сезона трябва да се изиграят 92 мача.

От Лигата обявиха, че по-късно тази седмица клубовете ще проведат нова фаза на тестване за коронавирус. Резултатите ще бъдат съобщени в събота.

- реклама -