Коронавирус: Държави в Европа с втора вълна на COVID-19

В страните от Европа се наблюдава възраждане на случаите на COVID-19 след успешно забавяне на болестта в началото на годината.

Но колко мащабно е завръщането на коронавируса и равнява ли се на броя на заразените през пролетта? Отговорът – от „Евронюз“.

Някои държави като Албания, България, Чехия, Черна гора, Северна Македония, отчитат по-голям дял на новозаразени през август, отколкото по-рано през годината.

Белгия, Италия и Великобритания- сред най-силно засегнатите европейски страни – отчитат възраждане, но поне засега не със стойностите от март и април. От трите държави, данните от Великобритания изглеждат най-тревожни. В събота тя регистрира 3 539 случая.

Франция, Полша, Нидерландия и Испания изглежда се изправят пред толкова плашещата втора вълна и предприемат действия за нейното ограничаване. Франция например декларира 10 561 нови случая на 12 септември, най-високата цифра, която е регистрирала досега.

Но някои от скоковете в отделни държави могат да се обяснят просто с повечето тестове – много страни нямаха капацитета да правят тестове в толкова голям обем по-рано през годината.

- реклама -