Корона, чао! Свърши ли пандемията и предсказанието на Бил Гейтс (+ Как е по света)

Корона, чао! Свърши ли пандемията от COVID-19, какво е предсказанието на Бил Гейтс и как е положението по света. Тези въпроси звучат много актуално днес – точно 2 години от световния срарт на пандемията от коронавирус.

Точно две години след като

Световната здравна организация обяви, че светът се намира в пандемия от Covid-19, броят на потвърдените нови случаи в България за втори ден е под 2000. 199 388 са активните случаи.

Вече трета година живеем

в пандемични условия.

Преминахме през всякакви перипетии. От липса на маски и дезинфектанти, локдаун и ограничителни мерки, през дистанция и карантина, до ваксиниране и зелени сертификати. Отидоха си много хора. Животът ни се промени в посока, която в близкото минало би ни се струвала като сюжет на филм. Вижда ли се краят на всичко това, след поредния пик и поредната мутация на COVID-19? Според проф. д-р Пенка Петрова, цитирана от БНР от Института по микробиология към БАН, краят на пандемията се вижда, както в

световен мащаб, така и за България:

„Определено така изглежда, както в световен мащаб, така и в България. Хубаво е да дадем някои данни за района, за броя ваксинирани срещу COVID-19. Всеки очаква, че тя е ниска в цялата страна. Не е така обаче за този район на държавата и се оказва, че населението в Северозападна България вярва в науката и вярва във ваксините тъй като във Видин 17 хиляди души са ваксинирани с пълен цикъл, във Враца 46 хиляди.

И ако се вярва на статистиката,

и тия хора нямат фалшиви ваксинационни сертификати и действително са си получили двете дози се оказва, че това е един от най-високо ваксинираните райони в страната. Това, настина може да се вярва на него, защото във Видин и във Враца имаме много малък брой починали в последно време от Омикрон, което означава, че тези хора са се предпазили и така, както и обещават ваксините, протичането на заболяването при тях е леко и имаме ниска смъртност.

Научните очаквания и тези на

Световната здравна организация са, че е възможно да възникнат и нови варианти на коронавируса, които да бъдат все по-заразни и все по-безопасни, защото за тези две години човечеството се научи да живее паралелно с вируса. Както той се опитва да избегне нашата имунна система, така и ние пък развиваме все по-добри средства за борба с него. Аз лично смята, че

Омикрон беше последния вариант,

който премина така като вълна през Европа. Според мен пандемията си отива в световен мащаб.“  Вирусът обаче все още не е изчезнал и не бива да бъде подценяван, имайки предвид това, което преживяхме до сега заради него.

Бил Гейтс: Следващата пандемия вече идва

Мултимилардерът и съосновател на “Майкрософт” Бил Гейтс предупреди, че рисковете от сериозни заболявания в резултат на COVID-19 са “намалели драматично”, но следваща пандемия е повече от сигурна.

По време на дискусионен панел, в рамките на провелата годишна Конференция по сигурността в Мюнхен той настоя, че потенциалната следваща пандемия ще причинена от заболяване,

чийто патоген, ще е различен

от този на коронавирусите. Според Гейтс постигнатите напредъци в медицината последните години, би трябвало да помогнат на света да се справи по-добре, ако още сега се направят правилните инвестиции.


“Ще има следваща пандемия. Ще е различен патоген този път”, каза съоснователят на “Майкрософт”. На две години от началото на пандемията от COVID-19, според Бил Гейтс

най-лошите ефекти от коронавируса

са започ­нали да отшумяват, тъй като големи части от населението на Земята са придобили някакво ниво на имунитет. Щамът “Омикрон” допълнително е отслабил самото заболяване, смята той. Бил Гейтс обаче настоява, че на много места това се дължи по-скоро на самия вирус, който по себе си създава ниво на имунитет и “свърши по-добра работа с достигането си до световното население, отколкото ние с ваксините”.

“Рискът от тежко заболяване,

което е предимно свързано с възрастните хора, тези с наднормено тегло или диабет, сега е значително намален, в резултат на излагането на тази зараза”, казва още Бил Гейтс. Според него е вече “твърде късно” да се достигнат целите на Световната здравна организация (СЗО) до 70% от глобалното население да бъде ваксинирано до средата на 2022 г. По официални данни на СЗО в момента 61,9% от населението на Земята са получили поне една доза от ваксина срещу COVID-19.

Как е по света?

Тази седмица Австрия отмени почти всички мерки, въведени заради ковид. Запази се изискването за носене на маски на определени места.

По-строги останаха рестрикциите

в столицата Виена. Австрийските власти решиха също временно да отменят задължителната ваксинация срещу ковид въз основа на данните от доклад на Комисията за актуализация на задължителното ваксиниране. Комисията преценява периодично епидемичната обстановка в страната и може да препоръча на правителството временно отменяне на мерките в зависимост от положението.

В понеделник в Белгия отпадна

изискването за представяне на ковид сертификат при посещение на обществени места, както и задължението за носене на маски. Изключение правят само болниците, общественият транспорт и други места, където се събират много хора. С тази стъпка страната излезе от извънредното положение, въведено на 13 март 2020 г. В последните седмици се наблюдава трайно понижение на броя на пациентите с ковид в спешните отделения в Белгия. Властите обаче предупредиха, че при влошаване на обстановката е възможно да върнат сертификатите.

Преди два дни бяха огласени резултати

от поръчано от британското правителство изследване, според което броят на коронавирусните инфекции сред възрастните хора в Англия расте. Учените отдават увеличението на по-активното общуване след отпадането на ограниченията в края на февруари, както и на отслабващата защита от бустерните дози ваксина. Според британската агенция за здравна сигурност пандемията не е приключила и може да се очаква коронавирусът да продължи да циркулира.

Тенденция на увеличение се наблюдава

и в Китай, чиито власти следват политика на „нулев ковид“ с цената на тежки социални ограничения и икономически проблеми. Макар броят на новите случаи там да е несравнимо по-малък отколкото в останалите страни, в последните дни

се отчитат най-високите стойности

от март 2020 г. насам. На този фон преди два дни бе съобщено, че Центрове за контрол и превенция на заболяванията в САЩ подготвят насоки за разхлабване на валидните в цялата страна изисквания за носене на маска в обществения транспорт през следващия месец.

Във Франция обръщат внимание

на психологическите последиците от пандемията за работещите. След две години на криза психичното здраве на служителите е силно влошено, наблюдава се изключително високо равнище на т. нар. бърнаут („прегаряне“, психическо изтощение), „пандемична умора“ и стрес. Според проучване на агенция „Ъпиниън уей“ за компания „Ампрент юмен“ по-засегнати са жените, както и хората на възраст под 29 години.

Пандемията далеч не е приключила,

предупреди в сряда генералният директор на Световната здравна организация. Вирусът продължава да се видоизменя и ние продължаваме да сблъскваме със значителни трудности при осигуряването на ваксини, тестове и лечение навсякъде, където има нужда от тях, каза Тедрос Аданом Гебрейесус.

Подобно изявление направи

и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в комюнике по повод втората годишнина от избухването на глобалната здравна криза. Той също каза, че пандемията от ковид не е приключила и алармира, че разпределянето на ваксини продължава да е „скандално несправедливо“. Според цитираните от него данни от началото на пандемията с коронавируса са се заразили над 446 милиона души по света, а починалите с ковид надхвърлят 6 милиона.

- реклама -