Нинова

Корнелия Нинова: Затварянето е от петък, но никой не знае кога ще влезе в сила държавната помощ

„Докато депутатите от мнозинството отклонявахте вниманието с мъртвороден и печално приключил опит за свикване на Велико Народно събрание и приемане на нова конституция, правителството на Борисов затвори държавата без да осигури грижа за хората. Затварят се училища, детски градини, университети, молове, ресторанти, ограничават се събиранията на хора до 15 човека.“

Това обяви от трибуната в Народното събрание председателят на БСП Корнелия Нинова в нарочна декларация от името на парламентарната група.

„Разбира се, здравето на хората е най-важно, но това затваряне трябваше да бъде съпътствано от икономически и социален план. Правителството направи това затваряне без готовност за нови икономически мерки, които да влязат в сила веднага, едновременно със затварянето“, убедена е в критиките си червената лидерка.

Тя посочи, че затварянето е от петък, но никой не знае кога ще влезе в сила държавната помощ за икономиката, за домакинствата и семействата.

„При първата вълна, помощта за фирмите беше осигурена след 3 месеца. По думите на работодателите от мярката „60-40“ са се възползвали 8% от фирмите в България. Днес Борисов говори гръмко и обещава помощ на родители в неплатен отпуск  – по една минимална заплата. Но, уважаеми народни представители и български граждани, тези обещания са голи думи. Защо? Няма ги в бюджета на изтичащата 2020 г. А в бюджета, който днес гласувате за 2021 г. не е предвиден нито лев за новите помощи, които днес обещавате щедро“, заяви още Нинова.

- реклама -