Корнелия Нинова, БСП, избори

Корнелия Нинова: Този парламент започва с притеснително ниска легитимност

Следващото Народно събрание ще започне работа с много ниска легитимност и това е притеснително за държавността и демокрацията.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в първи коментар след първите изборни резултати.

„Най-сериозният извод за нас е, че започва следващият парламент с много ниска легитимност. Институцията, която през последните години не се ползва с висока подкрепа, стартира сега с безпрецедентно ниска подкрепа. Това е притеснително за държавността“, подчерта тя.

„Няма сериозна промяна от миналите от миналите избори. Дори да има леки размествания, не се състоя протестната вълна и отново сме в изходна точка. Защо трябваше да се стига дотук? Трето, така наречените партии на протеста отново нямат мнозинство да съставят правителство. Този път, ако наистина искат да има правителство, ще им се наложи да водят диалог с останалите партии“, посочи още Корнелия Нинова.

Според нея трябва да има редовно правителство, което да започне промените, но и да започне с решаване на належащите въпроси.

Тя заяви, че поемането на лична отговорност и нейната оставка като лидер на БСП не стоят на дневен ред.

Безпрецедентно ниска активност за пръв път, откакто се правят парламентарни избори в България. Освен лятото и времето за почивки, има и други обективни причини. Нямаше истински политически дебат. ГЕРБ воюваха със служебния кабинет, ИТН мълчаха. Нямаше дебат по идеи“, каза още Корнелия Нинова. Според нея може би това е и наказателен вот към всички политици и партии, че три месеца два пъти предизвиквали парламентарни избори.

- реклама -