Корнелия Нинова: Ситуацията, в която се намираме, страната се движи към президентска република

Корнелия Нинова: Ситуацията, в която се намираме, страната се движи към президентска република

„Политическата ситуация е много динамична и много зависи при кого ще отиде третият мандат. Трябва да се търси стабилно мнозинство, за да има предвидимост и за икономиката, и за хората, и за международните ни партньори.

Ако третият мандат дойде при БСП

ще направим опит да има мнозинство и стабилност в държавата“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по БНР и потвърди позицията на партията, че няма да подкрепи правителство, съставено с мандат на ГЕРБ, на ДПС или на „Възраждане“.

Според Нинова е „странно“ съгласието на

„Продължаваме промяната“ да се срещне с ГЕРБ:

„Очевидно в ПП текат някакви процеси. Очевидно има и динамика в отношенията им с ГЕРБ. Тази среща или е първа крачка към съставяне на правителство на ПП и ГЕРБ, или е ПР акция, с която след това и двете страни да се оправдаят, че отиваме на избори. Да кажат, че са искали, но другите са виновни“.

Лидерът на БСП посочи, че в парламента има

плаващи мнозинства и се гласува тематично:

„За държавата обаче е важно, че плаващите мнозинства са нещо нестабилно“.

Нинова изрази несъгласие с решението на служебното правителство да не внесе проект за Бюджет 2023, защото това ще замрази доходите на хората:

„По закона за удължаване на бюджета могат да

са правят промени и допълнения. Законът (за удължителен бюджет – б.р. ), който внесе служебният кабинет, няма да бъде гласуван в този му вид, а ще бъде допълнен. … Поканихме другите партии, за да се разберем предварително какво ще внесем. Започваме да работим по този въпрос, който е най-важният. Между първо и второ четене ще гарантираме едно мнозинство, което ще внесе поправки и те ще бъдат приети,

много е важно да бъдат ориентирани към социалната сфера“.

По думите на Корнелия Нинова със ситуацията, в която се намираме, страната се движи към президентска република:

„Президентът управлява вече достатъчно дълго през служебни кабинети, без парламент, без контрол от законодателна власт и трябва партиите да реагираме на това. БСП сме категорични, че парламентарното управление е най-доброто и трябва да се запази.

Това беше и причината да подкрепим избирането на

председател на парламента. Избирането на Вежди Рашидов беше компромис. Другото означаваше блокаж на парламентаризма и наливане на масло в огъня на онези, които искат президентско управление“.

- реклама -