Корнелия Нинова

Корнелия Нинова разказа какви са задълженията й като ковид-доброволец

Бях болна от COVID-19, бях в болница, видях много уморените лекари и медицински сестри и санитари, и реших, че, когато изляза ще помогна с каквото мога. Това разказа пред bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова, която е доброволец в столичната Окръжна болница.

„Правя каквото ми кажат лекарите. Дезинфекция, почистване, носене на храна, преобличане на болните, изхвърляне на биологични отпадъци“, сподели Нинова.

Тя работела като санитар тайно, но била разпозната от пациенти, за които се грижила и те публикували снимката й в социалните мрежи. Червената лидерка разказа още, че физическата работа не й пречила, но има нещо, с което не може да се примири: „Не мога да свикна със смъртта. Умират хора, с които предния ден съм разговаряла и на другия ден вече ги няма.“

Нинова заяви, че всеки който я упреква в популизъм, може да дойде на място да работи. „Заповядайте казвам на всички, които мислят, че това е пиар, има работа за всички, като видите с очите си лежащите в отделенията, ще видите за какво става дума“, посочи тя. Освен доброволец, Корнелия Нинова продължавала да ръководи изкъсо и всичко, което се случва в парламентарната група и в партийната централа.

И в този ред на мисли, не пропусна да критикува управляващите.

„Трябва да решим въпроса с лекарите, медицинските сестри и тяхното заплащане и развитие. Предлагаме да има определяне на заплащането на хората в здравеопазването. Трябва да е гарантирано, че има базов доход, оттам нататък може да се надгражда, държавата да плаща специализациите. Млади хора им трябват. Предлагаме държавата да поеме финансирането на специализациите, но и завършилите с държавни пари да поемат ангажимент да останат в държавата да работят“, подчерта червената лидерка.

По думите й, „няма премиер в Европа, който една година да не е стъпвал в парламента, особено в криза.“ Тя добави, че ако днес премиерът беше дошъл в парламента, от БСП щели да го питат защо една ваксина, която България е отказала преди това, Борисов се е съгласил за нея и днес трябваше да се даде разрешение от парламента.

„Щяхме да го питаме, защото той в този случай трябваше да е в парламента днес за ваксините. Трябваше да каже какво е наложило това непостоянно поведение, каза Нинова. Един от големите проблеми в кризата е недоверието на българските граждани към решенията на институциите. Хората не вярват и нямат достатъчно информация“, отбеляза Нинова.

- реклама -