Корнелия Нинова, БСП, пленум, конгрес, преговори

Корнелия Нинова подаде оставка – ВИДЕО

Лидерката на БСП Корнелия Нинова подава оставка. Това обяви самата тя след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП.

Изчаках окончателните резултати и оценявам този за БСП като катастрофален. Затова има много причини – и обективни, и субективни. Моля да приемете всичко, които ще кажа от мое собстмено име, а не като ангажиране на партията, обясни обаче Нинова. Като обективни причини тя посочи машинния вот и коронакризата.

Но има и субективни и те са много, което е разговор вътре в партията. Отговорността я поемам аз изцяло. От вчера една група ми иска оставката, но тя го прави от 5 г., друга група звъни и не иска оставка и ме подкрепя. Но е абсолютна изненада, че служебното правителство ми иска оставката чрез Антон Кутев. И членове на инициативния комитет на Радев ми изпратиха писмо.

Да не се занимават с партийни въпроси, а инициативният комитет да си гледа балотажа.

Поемам цялата вина и отговорност за това, че мълчах, каза Нинова.

5 г. вътрешната опозиция не спря. Мълчеъки, смятайки, че като не отговарям ще запазя единството на БСП, не казах, че става въпрос за борба със задкулисието. Защото тази опозиция се отглеждаше от Борисов. Той падна от власт и тази група се прехвърли в служебния кабинет.

Тази опозиция по време на кампанията работи за „Продължаваме промяната“, която отне между 10 и 15% от БСП, коментира Нинова.

Какво следва оттук нататък? Както сме отговорни пред държавата, така трябва да сме отговорни и пред партията, а аз нося отговорност към онези 80 хиляди, които участваха в прекия избор.

Имаме да решаваме два въпроса – мандат за водене на плеговоли за правителство и за избор на лидер.

Националният съвет ще се събере в събота, за да даде мандат за преговори и да свика конгрес за началото на януари, за да констатира той оставката на Нинова.

БСП е партия на ред и правила. До провеждането на конгреса и констатирането на оставката от него съм председател. След като той констатира, се назначава заместник.

 

- реклама -