парламент
Парламентарен контрол

Корнелия Нинова към Борисов: Управлявате на принципа „след мен и потоп“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и премиерът Бойко Борисов напомниха за зрелищните си словесни „сблъсъци“ в миналото на терена на пленарната зала.

Поводът – два нови заема, които правителството ще тегли, в размер на 1,2 милиарда лева.

Нинова напомни, че тези пари са допълнително към вече взетите 16 милиарда и представляват нова задлъжнялост на българските граждани.

„Уважаеми българи, в момента всеки от вас дължи 30% от това, което е изработил – толкова е дългът на България. Ако сте изкарали 100 лв., 30 лв. вече не са ваши. С този нов заем правителството на Бойко Борисов ви натоварва с още дълг, над тези 30%, без да има финансова обосновка защо и как се прави това“, аргументира се Нинова.

парламент
Корнелия Нинова от БСП

„България има проблем, правителството на Бойко Борисов има проблем и го прехвърля на народа“, обяви Нинова от парламентарната трибуна и попита защо кабинетът не търси парите от КТБ.

„На принципа „след нас и потоп“ не се управлява държава“, категорична беше Нинова.

Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов защитиха необходимостта от тегленето на нов заем.

„Ако тръгна да се връщам назад във времето, ще стигнем до такива данни, които няма да са ви приятни“, обяви Борисов пред депутатите, а финансовият министър обвини БСП в подмяна на фактите.

Борисов

„Това, което цитират колегите, щеше да е притеснително, ако беше вярно“, заяви Горанов. „Двете гаранционни споразумения, които правителството е предложило, са изцяло в подкрепа на стратегията за стабилизиране на финансовата система, която рухна в предходния мандат“, допълни министърът.

В спора се включи и Цвета Караянчева от ГЕРБ.

Караянчева

„Това, което ГЕРБ е построил и прокарал, санирал, няма аналог в 25-годишната история на България. То може да се види и да се пипне – то е реално“, увери Караянчева.

- реклама -