сн. БГНЕС

Корнелия Нинова: БСП няма да прави голяма коалиция, може да подкрепи правителство на „Има такъв народ“

„БСП не прави скрити договорки нито с Борисов за правителство, нито с ДПС за президент. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ, няма да правим голяма коалиция. Бихме подкрепили правителство на „Има такъв народ. Ако те не предложат правителство и ако третият мандат бъде връчен на нас, партията ще реши какво да прави.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в официалното си изявление пред депутатите в 45-ото НС.

На прага сме на финансова и политическа криза. Повече от всякога от нас се изисква разум, а не мандатно мислене, добави Нинова.

За нас членството в ЕС е неотменим и основен приоритет. То дава възможност – плана за възстановяване и устойчивост, развитие на високотехнологична икономика и намаляване на неравенствата както между гражданите, така и между регионите. Правителството на Борисов се провали в тази най-важна задача. Срокът за предаване на плана е 30 април. Изисква се пълна мобилизация, за да се справим, подчерта Нинова. Повече от година правим алтернативни предложения – данъчна ваканция, помощ за домакинствата и младите семейства, облекчаване на младите семейства, преизчисляване на пенсиите. Възстановяване на парламентаризма. В предишните НС ГЕРБ и присъдружните им партии поставиха НС под контрола на една личност, това трябва да се промени, каза Нинова.

НС да наложи мораториум на назначенията и сключването на договори от сегашното правителство, макар и в оставка. Внасяме днес промени в Закона за публичните финанси, които ограничават премиерът да харчи безконтролно парите на хората, подчерта още Нинова.

 

- реклама -