собственик, кораб, Вера Су, министър на транспорта

Корабоственикът на „Вера Су“ отказва евакуация на екипажа към момента

Работи се по два основни аспекта – недопускане на жертви и предотвратяване на екокатастрофа. Това заяви главният директор на ГД „Аварийно спасителна дейност“ Румен Николов на брифинг пред медиите.

В този момент на борда се намират 9 човека и изпълняват задълженията, които са им поставени от корабособственика и капитана. Предприети са мерки, ако се стигне до евакуация, тя да бъде в рамките на 20-30 минути. Предвидено е да се изведат хората и да им се предоставят условия за прегледи и битуване на брега.

Това трябва да се случи със съгласието на собственика. Отправени са искания за информация от корабособственика. Официалният отговор е, че към този момент екипажът се намира в безопасност и не е необходимо напускане на кораба, тъй като напускането на кораба е с други последствия, каза Николов. Води се на два часа контакт с кораба, в момента екипажът е подсигуре с храна и вода и нямат никакви проблеми.

Предвидени са мерки, ако се наложи, за спасяване на хората от брега, така и система за действия с вертолет.

Кметът на Каварна Елена Балтаджиева уточни, че частичното бедствено положение в Яйлата е въведено заради лошото време и желанието на екипажа да се евакуира, както и заради опазването на околната среда, за да не се случи екокатастрофа.

Тя заяви, че след 17.00 часа времето е станало много лошо и се е появил силен вятър.

Ограниченията да не се допускат цивилни граждани и туристи до скалите в близост до кораба са заради хлъзгавата отсечка, която е опасна при такова време.

Снощи до 2.00 часа са изготвяни подпомагащи съоръжения. Община Каварна е подсигурила всичко за евентуална евакуация, което зависи от тях – възможности за настаняване, уведомени са всички органи, каза още Балтаджиева.

Източник: БНТ

- реклама -