Делфин

Корабостроителницата Делфин изненадващо се отказа да строи нови бойни кораби за армията

Варненската корабостроителница Делфин изненадващо се отказа тази сутрин от сделката да построи два нови бойни кораба, които бяха предназначени за българските Военноморски Сили, предаде репортер на Flashnews.

Това стана ясно минути преди началото на днешното правителствено заседание, на което по предложение на военния министър Красимир Каракачанов министрите трябваше да одобрят сделката.

„Преговорите с фирмата продължиха до късно снощи. Вчера с министъра на финансите беше утвърдено, че можем да добавим още 170 милиона лева, но тази сутрин беше депозирано писмо в Министерството на отбраната, че фирмата се оттегля от преговорите и подписването на договора”, каза министър Каракачанов.

Премиерът Бойко Борисов попита защо вчера са работили толкова време с адмирали и генерали и всичко е било е готово, на което военния министър отговори: „Бяхме длъжни като правителство да направим всичко възможно„.

Неотдавна стана ясно, че „Делфин“ е подала единствената оферта, която отговоря на техническите и финансовите изисквания за предоставяне на оферти за строежа на двата кораба. Очаква се в рамките на днешния ден министър Каракачанов да даде повече информация за мотивите на корабостроителницата да се оттегли изненадващо от сделката.

Прогнозната максимална стойност за двата кораба беше 820 млн. лв. и трябваше да се реализира в период от 5 години. Проектът беше приет с решения на Министерския съвет от 1 април 2016 г. и на 43-ото Народно събрание от 2 юни 2016 г.

Отпада и ремонта на изтребителите

 „Първата и основна е, че на 19 декември в Комисията за защита на конкуренцията е внесена жалба от една украинска фирма, която обжалва процедурата, по която Министерство на отбраната е подготвило преговорите и беше пред сключване на договор. Става дума за ремонта и поддръжката за 15-те ни самолета Миг-29. Процедурите са такива – след като има обжалване, процедурата се спира“, обясни Каракачанов.

Той заяви, че до края на годината тези средства няма да могат да бъдат усвоени. „Става дума за 82 млн. лв. 19 бяха гласувани на миналото заседание, за което благодаря на Министерски съвет, за днес бяха предвидени още 22 млн. лв., които отпадат. Така че сумата, която може да бъде изразходена, като броим тези 19, е 50 млн. лв., които ще пусна на съгласуване с подпис за постановление на Министерски съвет.

- реклама -