Корабът „Рожен“ отплава от Украйна, натоварен с царевица

Екипажът му е от 11 души – петима българи и шестима украинци

Българският кораб „Рожен“, натоварен с украинска царевица, потегли от пристанището в Черноморск на път за Великобритания.

Това потвърди за БНТ капитан Александър Калчев, директор на Параходство БМФ.
В момента „Рожен“ се намира пред Одеса, където е сборен пункт за няколко кораба, които ще бъдат изведени безопасно от рисковите води.
Корабът в 6.00 часа е започнал маневра за отплаване и около 6.10 ч. е напуснал пристанището на Черноморск.

На преминаване през Босфора и Дарданелите на борда му ще бъде проведена инспекция от комисия, създадена в рамките на споразуменията.

Екипажът на „Рожен“ е от 11 души – петима българи и шестима украинци. Екипажът ще бъде допълнен на Босфора.

“Рожен” влезе в пристанище Черноморск на 21 февруари и оттогава е блокиран там, а едва през април Параходство БМФ успя да смени екипажа.

Днес общо три кораба, натоварени с 58 хиляди тона царевица, отплаваха от Украйна на път към различни дестинации по силата на споразумение, подписано в Истанбул за безопасни доставки на зърното, блокирано в украински пристанища заради войната, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

В понеделник от Одеса отплава първият кораб с украинско зърно в рамките на споразумението за деблокиране на черноморските пристанища между Русия и Украйна, постигнато с посредничеството на Турция и ООН.

Украйна е призовала освен зърно в сделката да бъдат включени и други продукти като метали, съобщава „Файненшъл таймс“.

- реклама -