Контраудар: Русия обмисля забрана на петролните доставки заради тавана на цената

Контраудар на поредната мярка, въведена от ЕС срещу Русия обмисля Москва. Кремъл планира да подготви механизъм. Идеята е чрез него да се  забрани търговията съгласно условията на въведения ценови таван на руския суров петрол, транспортиран по море. Това заяви в интервю за руската телевизия „Россия-24“ руският вицепремиер Александър Новак, предадоха световните агенции и БТА.

Той подчерта, че Москва няма намерение да приема въведения ценови таван. Затова готви механизъм за забраната на търговията при установен ценови таван. Независимо на какво равнище е фиксиран този ценови таван.

„Такава намеса, според нас, може да доведе до още по-голяма дестабилизация, до дефицит на енергийни ресурси и до намаляване на инвестициите. Това може да засегне не само петрола, но и други продукти, които са на пазара, може да засегне не само Русия, но и други страни“, каза Новак.

Г-7: Незабавно трябва да се въведе таван на цената на руския петрол

На 2 септември министрите на финансите от Г-7 се договориха за налагане на пределни цени на руския петрол.

Целта е да бъдат намалени печалбите на Москва и възможността да бъде финансирана агресията в Украйна, се казва във финалния документ от срещата.

В него са набелязани мерки за ограничаване влиянието на инвазията върху глобалните цени на енергийните източници.

В Г-7 влизат седемте най-големи икономически държави. Това са Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония. Техните икономики заедно представляват 65% от БВП на света.

ЕС го определи на 60 долара

В края на седмицата страните от ЕС се споразумяха да поставят таван на цените на руския петрол от 60 долара за барел.

Според дипломати от ЕС сделката е била сключена в петък, след като Полша, която първоначално не искаше по-строг таван, се е присъединила.

Съгласно споразумението страните ще забранят на своите застрахователни и транспортни фирми да улесняват доставките на руски петрол до трети страни. Това ще се прави, ако те се продават над 60 долара за барел.

Системата ще се преразглежда на всеки два месеца, каза един от дипломатите.

Целта е таванът да бъде определен на ниво, което е най-малко 5 процента под пазарната цена на руския суров петрол по време на процеса на преглед.

Планът на ЕС беше изготвен след предложение на Г-7 за ограничаване на цената, плащана за руския петрол.

- реклама -