смъртни случаи, коронавирус, COVID-19

Континентът, който беше опазен от COVID-19 – ето как

Единствения континент, който беше опазен от СOVID-19 е Антарктида. Според вирусолози строгите мерки, взети при пътуването до ледения континет, не допускат вирусът да достигне до там.

Вирусолозите са убедени, че стриктният контрол е причина коронавирусът да не си е поправил път към Антарктида.

сн. БГНЕС

„Ако той се пренесе, според мен ще бъде пренесен основно от човек, който е инфектиран. Ако попадне там вирусът, това би могло да е голям проблем, знаете това е изолирано място, трудно би могло да се вземат съответно нужните медицински мерки“, сподели проф. Радостина Александрова пред Нова ТВ.

До момента България е организирала 28 научни експедиции до Антарктида. За първи път обаче техният ръководителят проф. Христо Пимпирев няма да пътува с българските полярници.

„Както навсякъде се работи вече онлайн, оказа се, че и на Антарктида може да се работи онлайн“, казва той.

Според проф. Пимпирев световната пандемия не е променила коренно ежедневието на ледения континент, тъй като районът е силно обезлюден.

сн. БГНЕС

Българската база се намира на остров Ливингстън. Най-прекият път до нея e през най-южните части на Южна Америка.

„Нашите полярници ще пътуват с испанския научно-изследователски кораб „Есперидес“, но тук се явява една друга пречка – че те трябва да преминат през двуседмична карантина в Пунта Аренас – най-южния град на Чили“, обяснява проф. Пимпирев.

На ледения континет няма постоянно население.

На територията на континента, от почти 14 млн. кв. км, няма постоянно население. Между 1000 и 5000 души посещават през годината изследователските станции. Така слабата популация е добра естествена „преграда“ за вируса.

- реклама -