Консумацията на яйца намалява риска от сърдечносъдови заболявания
Според ново проучване редовната консумация на яйца може да е свързана с
по-нисък риск от смърт от сърдечносъдови заболявания сред възрастните хора,
съобщи „Евронюз“.
Изследователи от университета Монаш в Австралия са наблюдавали над 8700
възрастни на възраст над 70 години.
При тези, които съобщават, че консумират между 1 и 6 яйца седмично, рискът от
смърт по каквато и да е причина е с 15 % по-нисък в сравнение с тези, които ядат
яйца два пъти месечно или по-малко.
Според резултатите, публикувани в списание Nutrients, рискът от смърт, свързана
със сърдечносъдови заболявания, при тях е с 29% по-нисък.
„Резултатите ни показват, че консумацията на до 6 яйца седмично може да намали
риска от смърт по всякакви причини и от заболявания, свързани със сърдечносъдовата
система (ССЗ), при възрастните хора“, каза Холи Уайлд, преподавател по епидемиология и
превантивна медицина в университета Монаш.
„Тези открития могат да бъдат от полза при разработването на основани на доказателства
насоки за хранене на възрастни хора“, добави Уайлд.
Яйцата са източник на белтъчини и основни хранителни вещества, като витамини от група
В, фолат, ненаситени мастни киселини, мастноразтворими витамини (E, D, A и K), холин и
множество минерали, допълва тя.
Консумацията на яйца обаче отдавна се смята за проблем за хората с висок холестерол –
състояние, което може да доведе до блокиране на кръвоносните съдове и да увеличи
вероятността от сърдечни проблеми или инсулт.
Затова екипът провежда допълнителни изследвания на хора с клинично диагностициран висок
холестерол, наречен дислипидемия.
„Установихме 27% по-нисък риск от смърт, свързана със ССЗ, при участниците с дислипидемия,
които консумират яйца всяка седмица, в сравнение с техните колеги, които консумират яйца
рядко
или никога, което предполага, че в тази проучвана група наличието на дислипидемия не
влияе на
риска, свързан с консумацията на яйца“, заяви Уайлд.
„Нашите резултати показват, че консумацията на до шест яйца седмично може да намали
риска от смърт по всякакви причини и от сърдечносъдови заболявания при възрастните
хора. Тези резултати могат да бъдат от полза при разработването на основани на
доказателства насоки за хранене на възрастни хора“, добави тя.
Европейските насоки се различават в отделните страни, но в публикувания през 2020 г.
преглед на Американската асоциация по сърдечни заболявания се стига до заключението,
че здравите хора могат безопасно да консумират седем яйца седмично.