мандат на ГЕРБ

Консултациите започнаха! Борисов и Цветанов разговарят с президента – СНИМКИ, ВИДЕО

Премиерът в оставка Бойко Борисов и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов влязоха в сградата на президентството, където ще се проведат консултации с президента Росен Плевнелиев.

Борисов Цветанов

Двамата бяха посрещнати от Плевнелиев с „добре дошли“ и ръкостискане

Плевнелиев Цветанов Борисов

„От вчера сме в политическа криза с гласуваната оставка в НС на правителството на Бойко Борисов, от тук нататък президентът е на ход. Конституцията задължава държавния глава да стартира консултации с всички парламентарно представени политически сили преди връчването на проучвателния мандат. В днешната консултация с вас ще дебатираме дали е възможно в настоящето НС да бъде намерена друга формула за съставяне на правителство. Второ, ако това не е възможно, какви са потенциалните дати за предсрочни избори и трето – какво още трябва да свърши 43-ото Народно събрание. Целта ни е политическата криза да не прерасне в парламентарна и да не се стига до оставка и на Народното събрание, заяви президентът Плевнелиев в началото на консултациите с ГЕРБ.

 

„Утре продължаваме с БСП. През цялата следваща седмица продължаваме съответно с всички останали шест парламентарно представени политически сили. Запазвам си правото веднага след това да свикам извънреден Консултативен съвет по национална сигурност, на който всички заедно – политическите партии и законодателната и изпълнителната власт, да можем да се обединим около пътя, по който да излезем от политическата криза, в която се намираме. Чак след това ще стартира и конституционната процедура за връчване на мандати, обясни държавният глава.

„Като държавен глава през последните две години с голямо задоволство, и не веднъж, имах възможност да посоча, ще продължа да го правя и пред народа, парламента, и пред всички, да посоча задоволството си, че в един много труден момент от историята на България, след едни не леки избори за 43-то НС, именно ръководството на ГЕРБ поехте отговорността за съставяне на правителство. За тези две години резултатите са видими. Държавата се успокои, икономиката тръгна силно напред, от макрофинансова гледна точка държавата се стабилизира по един изключително впечатляващ начин, безработицата достигна рекордно ниски нива, стартираха се милиардни проекти за модернизация“, категоричен бе Плевнелиев.

- реклама -