Консултациите на БСП в парламента без резултат по Бюджет 2017 и изборните текстове

Лидерът на БСП Лява България инициира среща с партиите в парламента, но без ГЕРБ. Срещата с Реформаторския блок остана за утре.  Темите- Бюджет 2017 и изборните текстове.

След тричасовия маратон консенсус по темите няма.

5162706Патриотите искат 300 лева минимална пенсия

Пред Нинова Патриотичният фронт е заявил своята теза за ръст на минималната пенсия до 300 лева. Бюджетът не е коментиран в детайли.

5162799БДЦ дадоха подкрепата си за бюджета, за разлика от „Народен съюз”, които са против

БДЦ и „Народен съюз” са на различни мнения. Ние посъветвахме БСП да подкрепи бюджета, тъй като това не е бюджет на ГЕРБ, а на държавата. Хората няма да приемат НС да остави държавата без бюджет и ще се почувстват още по-несигурни в тази обстановка. Държавнически и отговорно е бюджетът да бъде приет на първо четене. Това заяви пред журналисти зам.-председателят на БДЦ Росен Петров след срещата с лидера на БСП Корнелия Нинова.

„Не сме обсъждали изборните правила, но БДЦ държи на мажоритарния вот в два тура. След като 3,5 млн. българи го казаха, ако не го приемем, скоро ще ги видим отпред. Предсрочните избори трябва да се проведат по новите правила”, заяви Петров.

Той изрази надежда, че в тази сложна обстановка НС няма да заприлича все повече не телевизионно шоу, а едно телевизионно шоу да заприлича все повече на парламент.

Според него служебен кабинет, съставен съвместно от Румен Радев и Росен Плевнелиев е най-удачният вариант за България.

Според Георги Ковачев от Народен съюз, бюджетът в този му вид не може да бъде приет. Той уточни, че Народен съюз ще върнат мандат за съставяне на кабинет, ако такъв бъде получен от президента.

5162868АБВ няма да подкрепи бюджета

Първанов обясни, че с БСП са обсъдили отношението към бюджета и към идеите за промени в изборните правила.

„АБВ е опозиция, което значи, че ще гласуваме против проектобюджета. На второ четене ще подкрепим това, което е необходимо, но на първо четене опозицията винаги гласува против бюджета. Основните критерии към всяка опозиция е отношението към бюджета и не бива да се очаква от нас нещо по-различно. Имаме конкретни идеи за нов бюджет, сред които и безплатни детски градини”, обясни лидерът на АБВ Георги Първанов.

Според него най-добре е да се работи във времето до нов парламент, без бюджет, като се ползва една дванайсета от предишния бюджет.

5162951Среща БСП-ДПС без изявления

След срещата с ДПС лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви:

„Утре ще дадем обобщаващо изявление по обсъжданите теми с парламентарните групи. Не е коректно по средата на разговорите да направим изявление без да са се включили всички поканени”„

Утре Нинова има среща с Реформаторския блок.

От своя страна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ също отказа да направи изявление пред медиите с мотива, че това е била първа среща. Разговорите продължават, допълни той.

 

 

- реклама -