Сирия

Консултациите между САЩ и Русия за Сирия са пред провал

Съединените щати предупредиха Русия, че са на крачка да се откажат от двустранните дипломатически консултации за регулиране на конфликта в Сирия.

„Ние сме на крачка от спиране на дискусията, защото тя е ирационална в контекста на извършващите се в момента бомбардировки“ в град Алепо“, обяви държавният секретар Джон Кери.

Отново винят руснаците за взривения конвой

Кери за пореден път заяви, че САЩ разполагат със свидетелства за причастността на Русия към обстрела на хуманитарния конвой на ООН край Алепо на 19 септември.

„Струва ми се, че има твърди доказателства, засягащи стрелба от страна на сирийския режим, а също, че Русия е въвлечена в него“, категоричен е първият дипломат на САЩ.

Вчера високопоставеният руски генерал Виктор Познихир съобщи, че Москва е получила нови данни за причастността към инцидента на опозиционни отряди, свързани с терористичната групировка „Джебхат ан-Нусра“.

Русия: Ще направите подарък на терористите

Осъществяването на заплахата на Вашингтон за прекратяване на сътрудничеството с Русия за Сирия ще бъде най-добрият подарък за терористите.

Това написа днес на страницата си във Фейсбук говорителят на външното министерство Мария Захарова.

„Ако говорим за „подаръци за терористите“, то това, разбира се, ще бъде за тандема Джебхат ал Нусра и „умерената опозиция“, доставката на хуманитарна помощ за екстремистите и бомбардировките срещу сирийската армия, бореща се срещу „Ислямска държава“. И ако заплахата на Вашингтон за прекратяване на взаимодействието прерасне в решение, то няма да има повече съмнения – Белият дом е взел екстремистите под крилото си“, заключи Захарова.

- реклама -