„Има такъв народ“ предложи Камелия Нейкова за председател на ЦИК- ВИДЕО

„Има такъв народ“ предлага за председател на ЦИК Камелия Нейкова. Тя получи и подкрепа от другите партии.

Президентът Румен Радев свиква на допълнителни консултации парламентарно представените партии и коалиции за излъчване на председател на Централната избирателна комисия.

Причината е, че от коалицията ГЕРБ-СДС оттеглиха единствената номинация за поста – тази на Красимир Ципов.

Ние още преди да направим партия заявихме, че ще спазваме закона, независимо дали е добър или не, заяви Тошко Йорданов, председател на ПГ на „Има такъв народ“. „Демократичният процес не може да бъде блокиран от една партия, която трябва да си ходи“, добави Йорданов.

 Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов видя в ситуацията политически капан. И така се стигна до ситуация, в която президентът трябва да назначи новите 15 членове на изборната комисия, но няма нито една кандидатура за председател на ЦИК.

ГЕРБ се отказа от председателското място и предложи Димитър Димитров за заместник-председател на ЦИК.

Благодарете на г-н Борисов от името на ИТН, че доказа, че за него демокрацията не струва, защото логиката й изисква председателят на ЦИК да е от най-голямата група, отвърна Тошко Йорданов и напомни на Атанасова, че тя е обяснявала, че Ципов е с голям атестат за шеф на ЦИК.

Освен това изисквате от нас да се откажем от протокола, който подписахме в сряда, затова излъчете някой от другите си кандидати, призова Йорданов.

Иван Иванов от БСП отново обяви, че е неприемливо шефът на ЦИК да е от ГЕРБ, но след като такъв е бил излъчен, видяха в оттеглянето на кандидатурата на Ципов опит за саботиране на изборния процес. Може би трябва да понесат отговорността и да излъчат още веднъж техен кандидат, след като на предишното заседание г-жа Атанасова заяви, че кандидатът трябва да е техен, допълни червеният депутат.

- реклама -