Консултации при президента Радев със здравните органи за безопасно провеждане на изборите- ВИДЕО

Пандемията COVID-19 засегнавсички сфери на обществено-политическия живот. Но трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително провеждането на избори, а това е предизвикателство за всяка власт.

Това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите, които се провеждат по негова инициатива за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани.

Като президент за мен е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на всеки българин, така и здравната му сигурност, обясни Радев.

Първата среща е с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, доц. Ангел Кунчев и проф. д-р Красимир Гигов.

Ситуацията изисква от всички нас да преведем хората и държавата през тази криза, а след това всеки да следва своите цели, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Повече от два месеца всички ние работим с хоризонта, който вие неофициално очертахте – 28 март, и цялата държава се готви за избори на тази дата, заяви министър Ангелов.

Изготвя се протокол как гражданите да гласуват безопасно и как да си гарантира правото на вот на всеки – дори болни и в карантина. Трябва да се гарантира и безопасността на всички членове на изборни комисии, допълни той.

Почерпили сме опита на други държави, но пречупен през националните потребности, обясни министърът.

Едва ли има човек в света, който да може да каже какви ще са епидемичните ситуации месеци напред, допълни той. И обясни, че когато се знае окончателната дата за изборите, протоколът ще се актуализира максимално бързо.

От 13.00 часа президентът Румен Радев ще разговаря с проф. д-р Радка Аргирова, Проф. д-р Андрей Чорбанов, д-р Александър Симидчиев.

- реклама -