Консулството ни в Москва спира приема на документи за визи

Консулството ни в Москва спира пиема на документи за визи – и за туристически, и за собственици на имоти. Причината е „сегаината извънредна ситуация“. Това се казва в съобщение на Асоциацията на туроператорите на Русия, цитирано от РИА Новости.

Мярката идва буквално часове, след като вчера

Русия обяви за персона нон грата на 14 служители

на дипломатическите мисии и консулските служби на България в Русия, допълват от Асоциацията на руските туроператори.

Русия гони 14 български дипломати

Руската страна предприе тази мярка в отговор на решението на България от 28 юни за намаляване на числеността на персонала на руските представителства у нас

във връзка с действия, несъвместими с Виенската конвенция

за дипломатическите отношения. Страната ни изгони 70 руски служители.

Решението си да изгони 14 БГ дипломати Москва обяви в петък. То е реципрочна мярка за нашето решение да изгоним 17 руски дипломати.

„Убедени сме, че неприятелските действия по отношение на Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ“, заявиха от руското МВнР.

И допълват, че експулсирането на нейните дипломати от нашата страна нанася значителна вреда на отношенията между двете държави и е знак за по-нататъшна деградация на Запада.

„Смятаме, че подобни действия нарушават правата на сънародниците ни, лишени от достъп до консулски услуги,

свидетелстват за по-нататъшна деградация на колективния Запад, готов да жертва интересите на партньорите си, само за да навреди на Русия.

Безпрекословното придържане на официална София към тази деструктивна линия е достойно за съжаление“, заявяват още от дипломатическото ведомство.

Източник: Стандарт

 

- реклама -