Консулът ни в Ню Йорк за протестите: Определени групи се възползват от ситуацията

Към момента български граждани не са се обръщали с молба за помощ към консулството ни в Ню Йорк вследствие на мащабните протести в САЩ, заяви генералният ни консул в Ню Йорк Мая Христова.

Тя обясни, че обстановката в цялата страна е напрегната и не се наблюдава овладяване на протестите и безредиците, предава btv.

Според нея въпреки въведения полицейски час в редица градове хората продължават да се събират и след това. В Ню Йорк определеният час е от 20:00 ч. до 05:00 ч. Той ще остане до неделя.

„Когато се стигне до подобни събития, Съединените щати биват разтърсени. Всеки има право на протест. Наред с мирните протести, групи хора и движения използват ситуацията за деструктивни действия, които водят до насилие и ескалация на напрежението“, коментира Христова.

По думите ѝ за последното денонощие само в Ню Йорк са арестувани над 700 души. Тя подчерта обаче, че задържаните са най-вече заради прояви на вандализъм, неспазване на часа и застрашаване на безопасността и живота на гражданите.

Тя изтъкна, че действията не са насочени към мирно протестиращите.

В Ню Йорк е посегнато на емблематични за града места. Обрани са магазини и малки заведения за хранене, като са частично опожарени и сгради, каза Христова.

- реклама -