Драгомир Димитров обвинение

Консулът ни в Мюнхен обвинен в престъпление по служба като шеф на разузнаването

Военно-окръжна прокуратура – София повдигна обвинение на консула ни в Мюнхен Димитър Димитров.

Обвинението е за извършено от него престъпление по служба в качеството му на Председател на Държавна агенция „Разузнаване“.

Същият е привлечен за обвиняем, за това, че за времето от 14.07.2016 г. до 09.08.2016 г. в качеството му на длъжностно лице – Председател на Държавна агенция „Разузнаване“ нарушил служебните си задължения, като не организирал и не контролирал дейностите по Защита на класифицираната информация в Държавна агенция „Разузнаване“, с цел да набави облага за определено дружество в размер на 91 500,00 евро и от това са настъпили немаловажни вредни последици – осъществен нерегламентиран достъп до класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.

По отношение на обвиняемото лице е постановена мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 5000,00 лева.

До лятото на 2018 година Драгомир Димитров беше председател на Държавната агенция „Разузнаване” Драгомир Димитров. След съгласуване между кабинета и президента, Димитров зае поста на генерален консул на България в Мюнхен.

От МВнР съобщиха, че Димитров оказва съдействие на органите на държавното обвинение.

Към момента няма основания за предприемане на действия от страна на работодателя, тъй като от съобщението на прокуратурата става ясно, че обект на проверка са действия, извършени от служителя преди назначаването му в дипломатическата служба.

- реклама -