Кирил Петков

Конституционният съд отказа да изслуша Кирил Петков по делото за двойното му гражданство

Конституционният съд отказа да изслуша Петков по делото за двойното му гражданство. Съдът се мотивира, че като заинтересовани страни могат да се конституират – при това при определени хипотези, само действащ народен представител и  действащ президент и вицепрезидент.

Отхвърлено е било и искането на Петков по делото за гражданството му да се изиска становище от експерт по международно публично право.

Приети са били поредица от документи, сред които и удостоверението от Канада, което е посочено, че Кирил Петков не се счита за неин гражданин от 20 август тази година.

На сайта на Конституционния съд е публикувана и собственоръчно попълнената му декларация от 10 май, в която декларира, че няма друго, освен българско гражданство.

КС беше сезиран от 55 народни представители от ГЕРБ от 46-ото Народно събрание с искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев от 10  май в частта, свързана с назначаването на Петков за министър.

Образувайки делото, съдът поиска документи от президента, министерствата на правосъдието и на външните работи и от самия Кирил Петков.

Източник: БНР

- реклама -