Конституционният съд образува дело за онлайн депутатите

Конституционният съд образува дело по искането на депутати от „БСП за България“ за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание – поставени под задължителна изолация или карантина поради Covid-19 депутати да се включват в парламентарните заседания онлайн.

Според социалистите решението противоречи на основния закон, в който е записано, че пленарните заседания започват, когато „присъстват повече от половината народни представители“.

В началото на месеца ГЕРБ и „Обединени патриоти“ промениха правилника на Народното събрание заради проблеми с осигуряването на кворума.

Според БСП, ако Конституционният съд обяви решението за противоконституционно, това ще постави под съмнение всички взети решения и приети законопроекти, гласувани след като беше дадена възможност за дистанционно участие в пленарните заседания.

Ето и съобщението на Конституционния съд

Конституционният съд е образувал дело за регистрацията на депутатите чрез видеорегистрация в Народното събрание. Това съобщиха от пресцентъра на Конституционния съд.

На 23 ноември 2020 г., Конституционният съд образува к. д. № 13/2020 г. по искане на 54 народни представители за установяване на противоконституционност на приетото на 06.11.2020 г. Решение на 44-то Народно събрание за приемане на Правила за участие в пленарните заседания на Народното събрание на народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19 с акт на орган по чл. 61, ал. 2 и 3 от Закона за здравето.

Докладчик по делото е съдия Гроздан Илиев.

- реклама -