Конвенция

Конституционният съд образува дело за Истанбулската конвенция

Конституционният съд образува дело за Истанбулската конвенция.

Това съобщиха от съда.

Магистратите единодушно са допуснали за разглеждане по същество конституционно дело № 3/2018 г., образувано по искане на седемдесет и пет народни представители от ГЕРБ. Докладчик по делото е съдия Анастас Анастасов, който е бивш депутат от партията.

Неотдавна управляващите поискаха Конституционния съд да се произнесе има ли съответствие на Истанбулската конвенция с Конституцията. Според тях възможните хипотези за решение на съда са две –  КС да приеме, че конвенцията съответства на Конституцията, тоест и ратификацията, е допустима. Вторият вариант е да се приеме, че ИК съществено противоречи на основни принципи в Конституцията и в българското обективно право.

Сагата с Истанбулската конвенция

Припомняме ви, правителството предложи на Народното събрание да ратифицира Истанбулската конвенция на 3 януари. Остра реакция против документа изразиха от ВМРО, които заподозряха, че някои текстове в конвенцията ще доведат до легитимирането на трети пол в България и да прокарат еднополовите бракове. В последствие против конвенцията се обявиха от БСП. От Светия синод също се обявиха категорично против. В крайна сметка на 7 март правителството изтегли документа от Народното събрание. Премиерът Борисов обяви, че докато няма консенсус в обществото, темата няма да бъда повдигана.

- реклама -