Конституционен съд

Конституционният съд образува дело по питането на Гешев за имунитета на държавния глава

Конституционният съд съобщи, че днес е било образувано конституционно дело по искане на Главния прокурор за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България, която засяга имунитета на държавния глава.

Докладчик по делото е съдия Мариана Карагьозова-Финкова.

сн. БГНЕС

Ето какво пише в Чл. 103.
(1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.
(2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.

(3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.
(4) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

Тази сутрин от прокуратурата обявиха, че главния прокурор Иван Гешев иска от КС тълкувание относно имунитета на президента Румен Радев и до каква степен той е недосегаем.

В искането се посочва, че е неясна дефиницията в основния закон на „държавна измяна“ и на „нарушаване на Конституцията“, а освен това не е ясно и как трябва да се действа, когато в хода на разследване бъдат събрани данни за престъпление, извършено от президента или вицепрезидента.

Не е ясно дали запитването на главния прокурор е във връзка с конкретен казус, или не.

По-късно от администрацията на държавния глава обявиха, че очакват развитие по конституционното дело за имунитета на държавния глава. „След като главният прокурор е сезирал Конституционния съд, очакваме развитие по образуваното дело. Само Конституционният съд може да тълкува Конституцията“, заявиха от „Дондуков“ 2.

- реклама -