Всички присъстващи конституционни съдии са гласували "за" решението

Конституционният съд: И разследвани лица могат да имат достъп до класифицирана информация

Конституционният съд обяви, че разследвани за общи престъпления лица, също имат право да боравят с класифицирана информация. Така те признават, че достъпът до тайни не може да се отнема при прокурорско обвинение, а едва след получена присъда.

Така де юре най- висшите магистрати обявиха за противоконституционен текст в Закона за класифицираната информация, който налагаше подобно ограничение.

димитър шивиков
Ген. Димитър Шивиков, който се наложи да напусне военната система заради казуса

Съдът беше сезиран миналото лято от Росен Плевнелиев заради казуса с бригаден генерал Димитър Шивиков – бивш командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово. Той бе обвинен от прокуратурата, че е използвал подчинените му войници, за да му ремонтират жилището му в София. Това доведе до отнемане на достъпа му до класифицирана информация, което де факто го извади от системата.

Президентът сезира КС с мотива, че отнемането на достъп до класифицирана информация реално признава вина без присъда, което влиза в противоречие с правилото на Конституцията, която предвижда, че обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

- реклама -