Македония албански македонски Закон за езиците ЕС преговори присъединяване ЕК

Конституционните промени за името на Македония влизат в парламентарната комисия в Скопие

Днес в Скопие започва работа Парламентарната комисия по конституционните въпроси. В дневния ред има само една точка: Предложения за промени в Конституцията на Република Македония. Същата точка е записана и в дневния ред на Народното събрание за 15 октомври.

За утвърждаване на името „Република Северна Македония“ в конституцията е необходима подкрепата на две трети от депутатите в парламента в Скопие. Дали ще бъдат събрани тези гласове, ще стане ясно идната седмица, когато въпросът ще бъде поставен в пленарна зала.

Предложените промени са предвидени в Договора между Македония и Гърция от 17 юни тази година за разрешаване на спора за името. След приемането на тези промени Република Македония ще може да започне преговори за членство в ЕС и НАТО.

Македонският премиер Зоран Заев публикува пълният текст от Договора с Гърция за разрешаване на спора за името. „По-добър договор между Македония и Гърция няма и не може да има“, написа Заев.

Договорът бе подписан на 17 юни от министрите на външните работи на двете страни – Никола Димитров и Никос Кодзияс. „Това е окончателният Договор за разрешаване на македонско-гръцкия спор за името и за стратегическо партньорство. Той гарантира македонското бъдеще, защитава македонската идентичност, език, герб, химн и флаг. Договорът позволява започването на преговори с ЕС, гарантира и приятелството и сътрудничеството между Македония и Гърция“, пише Заев и уточнява, че той е съгласно резолюциите 817 и 845 от 1993 г. на Съвета за сигурност на ООН.

Първата част от Договора се отнася до разрешаването на различията около името и добросъседските отношения.

Втората част се отнася до увеличаването на сътрудничеството между Гърция и Македония, дипломатическите отношения, партньорството в международните и регионалните организации, икономическото сътрудничество, както и това в областта на образованието, науката, здравеопазването и полицейското партньорство и това в областта на отбраната.

Третата част от Договора засяга начина за разрешаване на споровете.

В Македония на 30-ти септември бе проведен референдум за промяна на името и за започване на преговори за членство в ЕС и НАТО. В допитването участваха 666 000 граждани. Близо 92 на сто от тях подкрепиха Договора. Избирателната активност бе 37 на сто.

За да влезе в сила споразумението от Преспа, то трябва да бъде одобрено от парламентите на двете страни.

- реклама -