референдум
Слави Трифонов и екипа му внасят подписите за референдума през февруари

Конституционият съд се захваща с референдума на Слави

Конституционния съд образува дело срещу инциирания от екипа на Слави Трифонов референдум. Магистратите са съгласни с президента, който ги сезира, че част от въпросите е възможно да противоречат на Основния закон. Произвеждането на допитването до народа бе решено от Народното събрание на 12 май тази година, след като от „Шоуто на Слави“ внесоха необходимите подписи, които задължиха депутатите да допуснат референдума.

Дни по-късно държавният глава сезира Конституционния съд, че три от шестте въпроса са в разрез с Конституцията. Росен Плевнелиев иска магистратите да се произнесат дали намаляването наполовина на броя на депутатите не е от компетенцията на Велико Народно събрание.

Той смята и че, е излишен въпросът с дистанционото гласуване по елетронен път, тъй като въвеждането му вече бе отхвърлено от гражданите.

Третият въпрос – директорите на районните полицейски управления да се избират пряко от живущите по настоящ адрес също е в разрез с Конституцията, смята президента, защото е в противоречие с разделението на властите.

Конституционният съд все още не е насрочил дата, на която ще разгледа въпросите в референдума, инцииран от „Шоуто на Слави“. Снощи в ефира на предаването обаче един от сценаристите – Филип Станев, разгневен от действията на президента го обяви цитирам за „политически труп“ и разкъса негова снимка.

slavi

От предаването негодуват, че държавната машина всячески се опитва да саботира искания референдум, под който подписите си са сложили близо 700 хиляди български граждани.

Вчера стана ясно, че друг референдум също е под въпрос, след като ГРАО съобщи, че допитването инициирано от аптечния бос Веселин Марешки не е събрало необходимите валидни подписи.

Референдумът на Марешки под въпрос

 

 

 

 

 

- реклама -