Константин Попов: В момента МиГ-29 са необходими за българските ВВС

Бъдещето на българските ВВС не е МиГ-29, но в момента не можем без тях. Бюджетът за отбрана за 2019 г. е рекордно голям и е разпределен правилно. Има ръст на 10% на заплатите в сектора, като за две години увеличението е 20%. Това заяви в студиото на БНТ председателят на комисията по отбрана към НС и бивш командир на ВВС Константин Попов.

Бюджетът позволява инвестиции в сектора и ефективно планиране на средствата, допълни Константин Попов. “Българската армия е стълб на държавността, характеристика на държавата. Ако нямаш стабилна армия, се повдига въпросът каква ти е държавата“, каза той.

В момента протичат проекти за поддръжка на съветските изтребители на въоръжение МиГ-29 и Су-25, като за това са отделени 128 млн. лв. По думите на Константин Попов, целта е да се осигури бойна способност на изтребителите на въоръжение в момента до закупуването на нови.

„Това са едни доказани самолети, които имат способности, но не можем да разчитаме на тях за средно и далечно бъдеще. Бъдещето на българските ВВС не е МиГ-29, но в момента не можем без тях“, подчерта той.

Трябва да се използват всички способности на българската военна индустрия, но и тя трябва да положи усилия да участва. Така Константин Попов коментира искането на „Авионамс“ да поддържа щурмовиците Су-25. Той допълни, че ремонтът на бойните изтребители МиГ-29 трябва да се извършва с условието, че модернизацията на авиацията ще се изпълни.

Попов отказа да посочи кой е най-добрият изтребител от предложените за модернизирането на българските ВВС. Той посочи, че му се иска процесът да е по-бърз, като изрази надеждата новите изтребители да пристигнат до 2-3 години. „България има нужда от една съвременна армия“, убеден е той.

Разположените комплекси С-400 в Крим са за противовъздушна отбрана и Русия има правото да ги разполога, но превъоръжаването на такова малко пространство буди тревога, заяви Константин Попов.

- реклама -