Константин Попов: Наложително е провеждането на КСНС при президента

Наложително е провеждането на КСНС при президента за отношенията НАТО-Русия, за да се вземат дългосрочни решения.

Очевидно е, че тези сили и средства, които се предоставят за „Еър полисинг“ няма да бъдат използвани, ако се стигне до военни противопоставяне между НАТО и Русия.

Ако има провокации и полети близо до българската територия трябва да се вземат мерки своевременно и много решително. България трябва да има ясна политическа позиция“.

Това заяви пред БНТ ген. Константин Попов, бивш началник на отбраната и бивш депутат от ГЕРБ. За по-късно днес е насрочено заседание на Съвета по сигурност към премиера, а шефът на НС насрочи извънредно заседание на парламента по казуса за сряда следобед след като бе внесено такова искане от ГЕРБ-СДС.

По думите му ако имаме тежък конфликт няма само Министерството на отбраната да участва, а всички министерства.

„Ще се вдигнат и нашите самолети и тези, които ще дойдат, това не е нищо ново. Използването на въоръжените сили са инструмент на политиката.

Политиците трябва да вземат решенията и всяко едно забавяне е голяма игра със сигурността на държавата. Очевидно е, че се изразходва ресурс, но това не е драматично“, допълни ген. Константин Попов.
Според него България трябва да се превъоръжава не само в сферата на Военновъздушните сили, а за сухопътните войски, военноморските сили, за закупуване на нова съвременна техника.

Попов поясни, че дори и да се намери решение в отношенията НАТО-Русия-Украйна те може да са много временни.

- реклама -