консерватори, партии пратилество избори кабинет

Консерваторите спешно търсят подкрепа за съставяне на правителство

Консервативната партия на Тереза Мей води преговори със северноирландската Демократична юнионистка партия за съставяне на правителство.

Това стана след като се оказа, че торите не получават абсолютно мнозинство в парламента. Това съобщава телевизия Скай, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

Почти пълните резултати от вота показват, че консерваторите ще имат 316 места, а юнионистите 10.
Същевременно от опозиционната Лейбъристка партия обявиха, че ще се опитат да направят правителство на малцинството, ако Тереза Мей не успее да състави кабинет.

Много е вероятно лейбъристите да имат 261 места.
Ройтерс прави прогнози за това кой може да замени Мей, ако тя обяви, че подава оставка. Посочват се имената на министъра за Брекзит Дейвид Дейвис, на финансовия министър Филип Хамънд, вътрешната министърка Амбър Ръд, външния министър Борис Джонсън, на Лиам Фокс, който е министър на международната търговия, и на Ники Морган, една от малкото консерватори, които се противопоставят на визията на Мей за Брекзит и настоява страната да остане в единния пазар на ЕС, на Майкъл Гоув, който защитаваше идеята за Брекзит, но не успя миналата година да оглави Консервативната партия.

- реклама -