великобритания, парламент, гласуване, Бракзит

Консерваторите печелят с огромно мнозинство изборите във Великобритания

Консерваторите на Борис Джонсън печелят изборите във Великобритания с голямо мнозинство. Това показаха първите данни от екзит пола. Според тях торите имат 368 места в парламента, при нужни 326 за мнозинство. Лейбъристите са със 191, Шотландската национална партия с 55, либералните демократи с 13, Плейд Кимру – 3, зелените – 1. Останалите 22 места са за други депутати, от които 18 от Северна Ирландия.

Ако данните се потвърдят, това ще означава, че консерваторите имат 51 депутати повече с предишните избори. Лейбъристите – със 71 по-малко. ШНП пък ще увеличи депутатите си с 20 души.

В последните 13 години екзит половете във Великобритания все по-акуратни. Те се правят заедно от БиБиСи, АйТиВи и Скай и са най-скъпата анкета с един въпрос. Около 23 000 души участват в нея, а за тази цел се отделят 300 000 паунда.

Първите общи резултати от изборите предстои да бъдат оповестени преди полунощ местно време. Крайният резултат се очаква да бъде известен днес до обяд.

Борис Джонсън се справя като Маргарет Тачър

Ако резултатите се потвърдят, това ще е забележителен успех за премиера в оставка. В последните 40 години само Маргарет Тачър има по-добри резултати – 397 и 376 депутати, съответно през 1983-а и 1987-а година. Тя обаче има и по-слаб резултат – 339 през 1979-а.

От друга страна лейбъристите не са имали толкова слаб резултат от 1935-а. Тогава те взимат едва 154 места в парламента.

Това са третите избори в Обединеното кралство за по-малко от пет години – и първите, които се провеждат през декември за близо 100 години. Тези избори бяха доминирани от вота на Великобритания през 2016 г. за излизане от Европейския съюз.

Лидерът на Консервативната партия и премиер Борис Джонсън се фокусира безмилостно върху едно-единствено съобщение: „Get Brexit done“, обещавайки да изведе Великобритания от ЕС до 31 януари 2020 г., ако получи мнозинство. И ако прогнозите за разгромна победа се потвърдят, е доста вероятно да се случи точно това.

Основният му съперник, лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин, обеща на избирателите поредния референдум  за избор между предоговорена сделка за излизане и оставане в блока.

- реклама -