сн. БГНЕС

Конгресът на САЩ възобнови заседанието след размириците

Американският конгрес поднови заседанието си, за да одобри резултатите от президентските избори през ноември, след като и двете камари отхвърлиха първия протест с отделно гласуване. Срещата на законодателите се излъчва на живо от американски новинарски канали.

сн. БГНЕС

Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс, председателстващ срещата, обяви, че Сенатът и Камарата на представителите са отхвърлили протеста срещу одобряването на резултатите от гласуването на президентските избори в Аризона. „И двете камари не подкрепиха възражението“, каза той и обяви продължаване на преброяването на електоралните гласове.

На събранието се приемат само писмени възражения. Те трябва да бъдат подписани от поне един член на Камарата на представителите и един от неговите колеги от Сената. Всяко такова възражение се подава след спирането на съвместното заседание за разглеждане и гласуване в горната и долната камара на Конгреса. В тези случаи те гласуват отделно.

сн. БГНЕС

По-рано републиканците заявиха, че възнамеряват да подадат няколко протеста по време на съвместната среща.

Срещата беше преустановена, след като представителят Пол Госар подаде възражение срещу одобрението на изборните резултати в Аризона. Той беше подкрепен от сенатора Тед Круз (Тексас). След това Камарата на представителите и Сенатът се оттеглиха, за да разгледат отделно възражението и да гласуват по него.

Известно време след като двете камари започнаха дискусии, привърженици на действащия президент на републиканската партия Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса. В резултат на това дебатът в двете камари беше прекъснат.

В историята на САЩ подобни възражения са били разглеждани от Конгреса само два пъти: през 1969 и 2005 г. И в двата случая те бяха отхвърлени.

В Аризона новоизбраният президент Джо Байдън е получил 10 000 гласа повече от Тръмп. Съдилищата отхвърлиха около осем дела от републиканци, които се опитаха да оспорят победата на бившия вицепрезидент в Аризона. Държавният секретар Кейти Хобс (демократ) заяви, че в Аризона няма нередности при гласуването.

- реклама -