Конгресът на БСП: Кървав, но без оставка на Нинова (Обновява се)

Конгресът на БСП: Кървав, но без оставка на Нинова. Конгресът на БСП отхвърли предложението за предсрочно отстраняване на соцлидерката.

Предложението да се прекрати

предсрочно мандата на председателя на БСП Корнелия Нинова бе подкрепено от 221 души и отхвърлено с гласовете на 537 делегати.

Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

След разглеждане на всички жалби и молби, Мандатната комисия отчете и Конгресът прие, че Кирил Добрев, Калоян Паргов и Димитър Дъбов

не са делегати на Конгреса.

Комисията се произнесе и Конгресът прие, че претенциите на делагати от Харманли и Симеоновград са неоснователни и нямат прави да участват в заседанието. Тези решения бяха

взети със 513 гласа “За“ и 12 “Против“.

„С това всички предконгресни манипулации за фалшифициране на делегатския списък и на легитимността на решенията са опровергани“, информираха още от левицата.

490 гласа “за” БСП изключи Кирил Добрев,

Петър Витанов и други членове от партията, предаде БГНЕС. С изключването на Кирил Добрев националния съвет на БСП намалява и с един човек.

Конгресът на БСП започна със скандали

и тежки обвинения между „другарите“ на Нинова. Кирил Добрев подава жалби, че не е допуснат в залата, а оставката на Корнелия Нинова няма да се разглежда. Докато Нинова говори:

Делегати скандираха „оставка“ на Конгреса на БСП.

Докато председателят на БСП Корнелия Нинова изнася политическия си доклад пред 50-ия Конгрес на БСП, делегати извън залата скандираха „оставка“, след коeто влязоха и вътре. Представителите на т.нар. вътрешна опозиция в партията си направиха и обща снимка на стълбите пред залата.

Преди това евродепутатът Петър Витанов

поиска първа точка в дневния ред да бъде прекратяване на правомощията на председателя на БСП Корнелия Нинова. Предложението му обаче не беше подложено на гласуване от ръководещия заседанието Георги Свиленски, който обясни, че е противоуставно.

На журналистически въпрос Крум Зарков ли трябва да бъде на мястото на Корнелия Нинова, Петър Витанов, който беше сред скандиращите „Оставка“, коментира: „Портиерът на „Позитано“ вече е по-добре, но, да, Крум Зарков

за мен е може би един от най-качествените хора“.

Евродепутатът Сергей Станишев коментира пред журналисти, че има отказ от ръководството да поеме отговорност. Всички хора, които сме се събрали пред конгресната зала, го правим, защото сме загрижени и разтревожени за съдбата и на БСП, и на левицата, посочи той. Станишев посочи, че участва заедно с множество други делегати в опита да се спаси партията.

Първата стъпка, но далеч недостатъчна за възстановяване на доверието, е промяна в ръководството на БСП. Без това не можем да кажем на хората:

„Чухме какво ни казвате“, и да отлепим

от 230-те хиляди гласа, които получихме на последните избори, да достигнем тези нива, които БСП имаше преди пет години, по времето на г-жа Нинова – 950 хиляди гласа, коментира Сергей Станишев.

Според него дневният ред на конгреса,

който е предложен и наложен с процедурни хватки, не е адекватен на дневния ред на обществото и на левите избиратели, а БСП ще се занимава с програма, с устав, със себе си. На въпрос дали конгресът е легитимен, Станишев коментира, че начинът на броене е бил „тъжна, срамна картина“.

Николай Бериевски определи този конгрес като абсолютно нелегитимен. По думите му в залата броят 800 човека,

а има не повече от 200.

Той посочи, че е допуснат в залата, но други хора не са допуснати, защото не били делегати, а те имали делегатски карти.

В началото на заседанието Петър Мутафчиев посочи, че около девет делегати по решение на НС на БСП са отстранени от днешното заседание и поиска да се възстанови правото им да присъстват

на заседанието на Конгреса.

Това е противоуставно, не може НС да променя решения на конференциите, посочи той. До конгреса на БСП не беше допуснат и Кирил Добрев.

БСП открива национална кампания за подкрепа

на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия.

„Искаме да призовем европейските институции в много бърз порядък да блокират санкциите срещу Сирия, за да им помогнем пълноценно“, заяви лидерката на социалистите Корнелия Нинова в началото на заседанието на конгреса, съобщава „24 часа“.

Над 70% от преброителите на конференцията

са сменени, ядосаха се в залата и се възмутиха, че това не е обяснено сега. На заседание на Националния съвет на БСП вчера са утвърдени проектите за работни органи, а малко по-рано с 550 за и 7 против и конгресът потвърди решението, настоя обаче Свиленски.

На делегатите не е раздаден внесения проект

за резолюция на конгреса от Сергей Станишев, Георги Пирински, Велислава Дърева, Атанас Мерджанов, Валери Жаблянов и др. Това предизвика недоволството на Жаблянов, който обвини ръководството в цензура. „Нали за това сме се събрали, за да коментираме съдбата на партията“, обясни той. Във внесената резолюция се иска конгресът

да констатира оставката на Нинова.

Жаблянов поиска още 2 микрофона в залата, а след него делегатка поиска още 400 стола, защото толкова липсват до момента, ако се регистрират и останалите делегати.

„Докога ще се преструваме, че вървим по правилния път, докато сме загубили посоката, докога ще се оправдаване за оправдаване за провалите си. Вината я носим всички, но винаги лидерът носи отговорността. Истинският лидер умее да печели битки, но умее и да предава резултата“, скочи

още в самото начало Петър Витанов.

„Когато нямате доблест след почти една ликвидация, тогава идва революцията и съпротивата“, заяви Витанов. Искам първа точка от дневния ред да бъде прекратяване на правомощията на председателя.

„Около 9 делегати са

отстранени и са пуснали жалба, да им се възстанови правото да присъстват на конгреса, защото това е противоуставно. Не може Националният съвет да променя решение на конференциите“,

каза пък Петър Мутафчиев.

„Как си представяте – цял ден да обсъждаме въпроса за лидера, а кой ще представлява партията на изборите. Това е опит за атентат срещу БСП за изборите и няма как да мине“, заяви Румен Гечев.

„Това го чухме и през април, и през юни.

Обръщам се към ръководството – тогава вие спечелихте конгрес, а БСП загуби избори. Сега ви призовавам – откажете се да печелите този конгрес, за да може БСП да спечели изборите“, включи се и сужебният министър на правосъдието Крум Зарков.

„Не може изказванията да се разглеждат

като атентати. Именно това говорене ни доведе до това състояние – без човешко говорене, и това е една от причините БСП днес да е слаба“, каза Жаблянов.

„Грозно е една част да са тук, няма ред и логика едни да са тук, други отвън. Националният съвет да прекратява правомощия на делегати. Ако искате дискусия, която да води напред, тези хора трябва да бъдат допуснати в залата“, призова Валя Богданова, която дълго време

беше председател на Контролната комисия.

„Не скачайте, когато някой иска оставка. На предишното заседание ние направихме нещо смешно – Нинава няколко пъти каза, че подава оставка, а след това на заседание, на което тя не беше, някои другари казаха, че не я констатират. Оставката не е оттеглена и я има и конгресът може да свърши своята работа“, каза Богданова. „БСП има проблем и той не е този. Хайде да започнем да се харесваме, как ще отидем на избори“, призова тя.

По предложение на Атанас Зафиров

се гласува дискусията да бъде прекратена.

Жаблянов оспори преброяване на гласуване, а Свиленски нареди да му изключат микрофона. А при един от блоковете делегати направо се развикаха, когато бе обявен резултата им.

В края на гласуването се оказа, че делегатите вече са

с 200 повече от регистрираните първоначално.

Предложението на Зафиров бе подкрепено от 537 души, 221 бяха против, а 17 се въздържаха.

В крайна сметка дневният ред бе приет с 524 гласа, 237 против и 21 въздържали се. А делегати от Перник и Хасково бяха на косъм от сблъсък заради представянето на резултатите.

„Аз като член на БСП имам право да стигна до Секретариата и да входирам своите жалби, а те са за недопуснатите делегати“, заяви пред журналисти Кирил Добрев. Той подчерта, че основната му партийна организация, и конференцията го е издигнала за делегат

и иска да влезе вътре, където е неговото семейство.

„Включително и конференцията в Нови Искър потвърди моето членство, включително мина и една година от наказанието, включително има и две съдебни решения, но явно госпожата от Мизия няма желание да ме види на Конгреса“, заяви Добрев.

„За съжаление аз съм направил много повече

конгреси от нея и зная как да стигна до залата и сега отивам до Секретариата да внеса своите жалби“, допълни още той.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено