Косовска Митровица спецоперация сърби Вучич

Конфликтът между Сърбия и Косово е в “точка на кипене” – нов фронт във войната на Путин със Запада

  • Прищина отлага с месец правилата за граничен контрол, но блокадите остават
  • Предупреждават Вучич, че ако Белград нападне Прищина, НАТО ще реагира за часове

Тлеещият конфликт между Сърбия и Косово е на път да избухне с нова сила след изстрелите и сблъсъците през почивните дни. На пръв поглед традиционното напрежение между двете съседки днес има малко по-различен нюанс. На фона на войната на Русия в Украйна мнозина видяха влияние на Владимир Путин в действията на открито проруската Сърбия. В отсрещния лагер помощ на непризнато Косово оказват САЩ и ЕС, като НАТО, която поддържа мира с 3775 войници, и директно обеща да се намеси, ако “стабилността е застрашена”.

Напрежението се поднови с плановете на властите в Косово от 1 август да задължат сърбите да имат временни документи за престой, тъй като издадените им от Белград паспорти вече няма да се признават. Мярката е реципрочна, тъй като подобно правило важи и за жителите на Косово, които влизат в Сърбия. Властите в Прищина планираха да въведат и нови правила за регистрационните табели на колите. Вместо акроними за косовски градове, като PR за Прищина, новите номера на колите ще имат RKS като акроним за Република Косово. 14 години след като Прищина обяви независимост от Белград, в Северно Косово живеят около 50 000 сърби, отказващи да признаят местните институции.

Два гранични пункта със Сърбия – Ярине и Берняк, бяха блокирани през почивните дни от недоволните етнически сърби. Полицията съобщи за изстрели, но няма данни за ранени. Барикадата бе направена от много камиони, натоварени с пясък, които препречиха пътя от двете страни.

В Косовска Митровица, където живеят предимно сърби, имаше въоръжени сблъсъци. Жителите на града чули стрелба в неделя, виели сирени, а църквите биели камбани. Нощта срещу понеделник премина мирно, но ситуацията остана напрегната. Малък брой сърби прекараха цялата нощ на барикадата, а от сутринта там се стичаха все повече жители на Косовска Митровица и Звечан.

Според геополитически експерти сблъсъците може да се окажат пореден фронт във войната на руския президент Владимир Путин срещу Запада, тъй като Украйна, подкрепена от западни оръжия и техника, удържа на руското настъпление и дори си връща част от завзетата територия.

Автор: 24 часа

- реклама -