Кончита Вурст в кампания срещу предразсъдъците за ХИВ и СПИН

Победителката в „Евровизия 2014“ Кончита Вурст призова да се сложи край на клишетата, свързани с вируса ХИВ, на който са носители 37 милиона души на планетата, предаде Франс прес.

„Налице е опозоряване, свързано с ХИВ“, заяви Вурст при откриването на 22-рата международна конференция за борбата срещу СПИН в Амстердам. „Смятам, че причината за това е, че прекалено много хора знаят твърде малко неща за този вирус и това заразяване“. Тя поясни, че за нея най-големият страх бил да говори за заразяването си.

 


Кончита оповести през април в социалните мрежи, че е серопозитивна.

Сега тя се надява да пренасочи към ХИВ проявеното към нея внимание, за да може говоренето за заразяването да стане нещо нормално.

Вурст увери, че e получила единствено подкрепа, след като обяви, че е серопозитивна. Тя отбеляза, че серопозитивността е просто част от самата нея.
„Днес съм в по-добра форма, по-красива съм и съм по-силна, отколкото когато и да било“, каза певицата под аплодисментите на присъстващите.

Това се дължи най-вече на антиретровирусната терапия, благодарение на която носителите на ХИВ могат да живеят по-добре и по-дълго.

Петнадесет милиона души в света обаче нямат достъп до лекарства, които позволяват да се спре разпространението на ХИВ.

- реклама -