Компютърните игри могат и да лекуват

Пациенти с ампутиран горен крайник, които играят компютърни игри, като използват виртуална ръка, чувстват бързо облекчение на фантомната болка във вече липсващата част от тялото, обявиха учени.

8045246234_2d63fd6fdf_cЕксперимент с участието на 14 души с ампутация довел до драматично намаляване на болката след 12 сеанса, в които пациентите използвали липсващата си ръка във виртуалната реалност.

Пациентите казват, че болките им са намалели наполовина като продължителност, честота и сила, изтъкват изследователите в научен доклад, публикуван в медицинското сп. „Лансет”.

Резултатите показват, че вероятно е от полза ампутираната ръка да бъде „упражнявана”, изтъква ръководителят на екипа Макс Ортис Каталан от Технологичния университет Чалмърс в Швеция.

Хора с липсваща ръка или крак се оплакват от болки в отстранения крайник години след ампутацията и понякога това се отразява драстично на качеството на живота им и на психическото им здраве.

Фантомната болка се проявява, когато нервните окончания продължават да изплащат сигнали за болка към мозъка, като го заблуждават, че крайникът е още на мястото си.

Лечение на фантомната болка почти няма.

Терапията с виртуална реалност се основава на огледално използване на липсващия крайник. По време на играта пациентът „движи” загубената ръка, за да изпълнява определени задачи като управляването на виртуален автомобил.

Пациентите направляват движенията на виртуалната ръка с мозъка си. Към тялото на пациента са прикрепени електроди, там където е бил крайникът, и те регистрират сигналите, изпращани на мозъка.

Така пациентът реактивира зони в мозъка си, които са управлявали движението на ръката му до ампутацията.

- реклама -