Тръмп

Компромиси в САЩ, няма да спира финансирането на правителството

Доналд Тръмп заяви, че ще продължи да настоява за истинска стена по границата с Мексико. Той направи това по време на митинг в Ел Пасо, щата Тексас.

Държавният глава каза, че частичната парализа на правителството е показала на страната, политиците и света „какво по дяволите става с границата“.

Тръмп говори пред хиляди хора на митинг в Ел Пасо в щата Тексас. Той каза, че са му съобщили за опитите на конгресмените да избегнат ново спиране на финансирането на администрацията. Президентът посочи, че избрал да говори пред своите хора в Тексас вместо да слуша за финансите.

Оптимизъм след застоя в преговорите между демократи и републиканци през уикенда.

Американски конгресмени заявиха, че са постигнали принципно споразумение за избягване на спиране финансиране работата на правителството. Новината за пробив в разговорите се появи късно снощи. Според източници, цитирани от „Вашингтон пост“, при затворени врата е било постигнато споразумение за отпускане на близо 1,4 милиарда долара за бариери по границата.

Финансирането на заграждения по границата бе един от проблемните елементи в дискусиите. Именно този въпрос предизвика предишното спиране работата на правителството, продължило рекордните 35 дни. Това доведе до замразяване  на заплатите на около 800 хиляди държавни служители. Тогава президентът искаше 5,7 милиарда долара за стена по границата с Мексико, но после изпрати сигнал, че би приел и по-малка сума.

В края на миналия месец се стигна до споразумение за временно финансиране. Така законодателите си дадоха период за договаряне, който изтича в петък.

- реклама -