Тръмп правителство подновяване на работа

Тръмп се готви да обяви извънредно положение

Камарата на представителите на САЩ прие компромисен закон, който финансира федералното правителство и предотвратява ново спиране на работата му, съобщи АФП.

Документът беше гласуван с 300 срещу 128 гласа от контролираната от Демократите Камара и веднага след вота беше изпратен за подпис от президента Доналд Тръмп, тъй като крайният срок на настоящото временно финансиране изтича в петък в полунощ.

В документа е отпусната сума за строеж на малка стена в определени райони по границата на САЩ с Мексико, но не и поисканите от държавния глава 5.7 милиарда долара за голямо съоръжение.

Няколко часа по-рано, документът за финансирането на федералното правителство беше гласуван с мнозинство и от Сената.

Белият дом обяви, че Тръмп ще подпише закона, но ще се опита да използва правомощията си като президент, за да се сдобие с парите за стената, като обяви извънредно положение.

Той ще направи обръщение от Белия дом в петък в 17.00 часа българско време.

Но обявяването на извънредно положение открива нов фронт за конфронтация и създава някои от най-големите правни рискове за мандата на президента, пише АФП.

Лидерът на Камарата на представителите Демократът Нанси Пелоси, заяви, че членовете на нейната група са „преглеждали възможностите“ за това как да реагират на евентуален подобен ход от страна на Тръмп.

 Какво ще последва след обявяването на извънредно положение?

В продължение на месеци Тръмп споменаваше идеята за обявяване на тази мярка, която би пренасочила федерални средства, позовавайки се на това, което администрацията нарича „криза“ на границата.

Повече от 100 000 души са били задържани през октомври и ноември, след като влезли в страната нелегално.

Но опитът да се изгради стената по този начин ще се изправи пред значителни правни предизвикателства.

Тръмп обръщение граница МаксикоТръмп има правомощия да обяви извънредно положение

Националният закон за извънредните ситуации позволява на президента да обяви национално извънредно положение, като посочи конкретна причина за това.

Това позволява мобилизирането на стотици неактивни до този момент спешни правомощия, които ще получи по други закони. Тепозволяват на Белия дом да обяви дори военно положение, да преустанови гражданските свободи, да разшири военните си сили, да конфискува имущество и да ограничи търговията, комуникациите и финансовите трансакции.

Но правомощията не са неограничени и могат да бъдат блокирани от Конгреса и съдилищата. По време на Корейската война през 1952 година, президентът Хари Труман се опитва да поеме американските стоманодобивни фабрики, за да продължат да произвеждат на фона на планирана национална стачка на работниците от отрасъла.

Стоманодобивните компании отнесоха случая във Върховния съд, който се произнесе в тяхна полза, като заяви, че извънредните правомощия на президента не му позволяват да иззема частни предприятия, за да предотврати стачка.

Всички президенти използват Закона за националното извънредно положение

Всеки президент от близкото минало е използвал Закона и в момента са активни повече от 20 извънредни положения, които се подновяват ежегодно.

Джордж Буш го активира след атаките на Ал Кайда от 11 септември 2001 година, за да може да разшири и подготви военните отвъд отпуснатите от бюджета средства, да започне тайно наблюдение, да използва методи за разпит на задържаните, които бяха заклеймени като изтезания.

Барак Обама използва Закона за националното извънредно положение през 2009 година заради заплахата от свински грип, като даде на властите и болниците допълнителни правомощия да действат бързо срещу заразата.

Най-често Законът се използва в действия срещу други държави.

Една извънредна ситуация на от 1979 година ограничава търговията с Иран. Друга, датираща от 2006 година, блокира собствеността на хора, за които се смята, че подкопават демокрацията в Беларус.

Правомощия, ограничени средства

Ако Тръмп обяви извънредна ситуация на национално ниво, той може да разположи повече работна ръка по границата. Но за да построи стена, той все още ще трябва да намери милиарди долари, за да финансира строежа.

Един такъв закон позволява на президента да нареди „военни строителни проекти“, като използва средства, които вече са налични във военния бюджет.

Но дали стената може да се нарече „военен” проект? Съществуват сериозни ограничения за американските военни и тяхното финансиране да се използва за местни и неотбранителни цели, въпреки че извънредните закони понякога го позволяват.

Освен това, изграждането на стената ще изисква да се поеме контрол върху частна земя, обграждаща голяма част от границата, което би могло да доведе до дългогодишни съдебни битки със собствениците.

Предизвикателство от Конгреса

Законът дава на Конгреса правото незабавно да оспори декларацията на президента за национално извънредно положение, а предизвикателството най-вероятно бързо ще мине през контролираната от Демократите Камара на представителите.

„Не е извънредна ситуация“, заяви в четвъртък лидерът й Ненси Пелоси.

„Ще разгледаме възможностите си и ще сме готови да реагираме по подходящ начин“, добави тя.

Контролираният от Републиканците Сенат също ще трябва да реши дали е съгласен с даването на специални правомощия на президента за изграждането на стена.

- реклама -